Veći broj napada
15

IDIL ponovo jača u Iraku: Kriju se u pećinama, pridružuju im se borci iz Sirije

M. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Postoje velike indikacije da se tzv. Islamska država reorganizuje u Iraku, dvije godine nakon što su izgubili posljednju teritoriju u toj zemlji, piše BBC. Obavještajne službe Kurda i Zapada kazale su kako se broj napada IDIL-a povećava.

Militanti su sada više osposobljeni i opasniji od al-Qaide, tvrdi kurdski službenik za borbu protiv terorizma Lahur Talabany.

"Imaju bolje tehnike, taktike i mnogo više novca. Mogu kupiti vozilo, oružje, hranu i opremu. Tehnološki su pametniji i teže ih je 'istjerati'. Oni su poput al-Qaide na steroidima", rekao je Talabany.

Istakao je kako oni na sjeveru Iraka već 12 mjeseci rade na ponovnoj izgradnji na ruševinama kalifata. S obzirom na povećanu aktivnost, misle da je faza reizgradnje okončana.

Kazao je i to kako je sada na djelu novi IDIL koji ne želi kontrolirati teritoriju kako bi izbjegao da ponovo postane meta već su otišli u "podzemlje".

"Nalaze se u velikom planinskom području koje iračka vojska teško može kontrolisati. Kriju se u pećinama i drugim skrovištima", kazao je Talabany.

Upozorio je da će IDIL iskoristiti nemire zbog političkih hapšenja, osjećaj otuđenosti sunita te zastranjene odnose između Bagdada i kurdske regionalne vlade. Postoji novo područje koje nikom ne pripada, a koje se nalazi na sjeveru Iraka između zona koje čuvaju kurdske snage i njihove iračke kolege. Samo jedna patrola kontroliše područje gdje su IDIL-ovci.

Prema izvještajima obavještajnih agencija, IDIL se nedavno pojačao sa 100 novih boraca koji su prešli granicu iz Sirije, a među njima su i neki stranci koji nose samoubilačke pojaseve.

Kurdska obavještajna služba tvrdi kako na području Iraka postoji još 10.000 pristalica IDIL-a, od kojih je najmanje 5.000 boraca.

Američki vojni komandir William Seely kazao je kako su njihove snage samo od sredine oktobra do sredine novembra izvele 170 operacija "čišćenja" i uništile 1.700 komponenti za improvizirane eksplozivne uređaje. Naglasio je kako smatra da se IDIL-ovci ne mogu dugo kriti i živjeti u pećinskim uvjetima.

Terorističke aktivnosti u Iraku su povećane, a postoji strah da će biti još novih napada i na Zapadu, zaključuje BBC.