Svijet
9

IDIL-ova teroristička ćelija u Evropi planirala napade u Francuskoj tokom Evropskog prvenstva

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mohammed Abrini, terorista IDIL-a koji je nedavno uhapšen zbog optužbe da je učestvovao u terorističkom napadu u Briselu, kada su ubijene 32 osobe, kazao je istražiteljima da prvobitna meta napada nije trebao biti Brisel, već Francuska tokom Evropskog fudbalskog prvenstva ovog ljeta.

Belgijski istražitelji vjeruju da je Abrini "čovjek u šeširu", koji je pobjegao sa aerodroma u Briselu nakon terorističkog napada. Nakon hapšenja on je istražiteljima navodno rekao da je hapšenje Salaha Abdeslama, ključnog osumnjičenog za teroristički napad u Parizu prošle godine, utjecalo da napadači brzo reaguju, nakon čega se i desio napad u Briselu.

Abrini je policiji potvrdio da su napadači bili iznenađeni reakcijom policije, nakon čega je donesena ishitrena odluka o napadu u Briselu. Kako prenosi list Liberation, glavna meta napada nije bila prijestolnica Belgije, već Francuska za vrijeme Evropskog fudbalskog prvenstva od 10. juna do 10. jula ove godine.

Ukoliko se Abrinijeve tvrdnje pokažu tačne, do će samo dokazati da je Belgija već odavno teroristička baza IDIL-a, odakle se pripremaju napadi. Abrini je belgijski državljanin, marokanskog porijekla, za kojeg se pretpostavlja da je u terorističkim napadima u Francuskoj i Belgiji imao značajnu ulogu.

U terorističkim napadima u Parizu prošle godine i Briselu prošlog mjeseca, ukupno su ubijene 162 osobe, a odgovoronost je preuzeo IDIL.