Svijet
8

IDIL objavio uputstvo za novajlije: Mape sigurnih kuća, savjeti kako preći granicu...

Klix.ba
Islamska država (IDIL) objavila je detaljni vodič za sve one koji žele pristupiti IDIL-u s informacijama kako da dođu u Siriju i šta da spakuju.

Uputstvo na 50 stranica zove se "Hijrah", što znači "sveta emigracija", te uključuje detalje sigurnih kuća i ruta za Zapadnjake koji žele postati IDIL-ovci. Namijenjen je mladim ljudima koje savjetuje šta da spakuju, koga da kontaktiraju i gdje da idu.

Odštampano je na engleskom jeziku. Iz njega možete saznati da njihovi članovi živeu miru sa Turskom jer se Turska plaši osvetničkih napada pa pušta regrute da pređu granicu sa Sirijom bez da budu uhvaćeni, navodi Daily Mail.

U tekstu se jasno naglašava da sigurnosne agencije nisu prijatelji IDIL-a, a da Ankara zatvara oči pred svim tim jer ima sigurnosne bojazni.

Solarni punjači, štitnici za koljena i laktove, dvogled, te kašika i viljuška se nalaze na listi esencijalnih predmeta koje morate ponijeti na put. Kada stignu u Tursku "novaci" mogu zaboraviti svoje identifikacione dokumente. Također, data su im detaljna uputstva (korak po korak) šta da rade kada dođu u Tursku, kako da prođu granice i koje objekte i mjesta kao turističke atrakcije da navedu kada ih pitaju gdje planiraju ići.

Vodič je objavljen na internetu.