U blizini bolnice
20

IDF-ovci ponovo uhvaćeni u laži: Tvrdili da je riječ o ulazu u tunel, reportaža ih demantovala

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Reportaža televizije Al-Arabi opovrgla tvrdnju izraelskih vlasti da postoji tunel za borce Hamasa ispod bolnice za rehabilitaciju i protetiku Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, poznatije kao katarska bolnica.

Izraelske vlasti često su tvrdile da postoje zapovjedni bunkeri i glavni tuneli koji prolaze ispod bolnica u Gazi kao opravdanje za ciljanje zdravstvenih ustanova koje su u ratu zaštićene međunarodnim pravom.

Video koji je objavila izraelska vojska pokazuje otvor u bolničkom dvorištu, tik do vanjskog zida, koji navodno vodi do Hamasovog tunela.

No, reportaža pokazuje da je to jednostavno pristupni otvor (šaht) koju bolnica koristi za punjenje terapijskih bazena za amputirance, zalijevanje terena i rezervni izvor vode u slučaju nužde.

Bolnica koju je izgradio Katar počela je s radom 2019.

Kao i druge bolnice u opkoljenom pojasu Gaze, oštećena je izraelskim nemilosrdnim zračnim bombardiranjem koje cilja medicinske ustanove.

U svom ratu protiv Gaze, Izrael je više puta tvrdio da su određene bolnice u Gazi, kao što je al-Shifa , najveća u enklavi, paravan za Hamasove tunele i da su saučesnici u aktivnostima grupe.