Civilni objekti
27

IDF objavio snimke za koje tvrde kako pokazuju da Hamas lansira rakete iz džamija i igraonica

N. V.
Izraelske odbrambene snage (IDF) su objavile više videosnimaka iz Gaze na kojima žele prikazati da Hamas drži oružje na mjestima gdje se djeca igraju, u džamijama i drugim civilnim objektima te da odatle lansiraju rakete.

Nakon nekoliko dana od početka kopnene invazije, izraelske snage su uveliko ušle u Gazu stoga je sve više njihovih snimaka iz područja koja su razorili bombardovanjem. U seriji videosnimaka od kojih su dva objavljena jučer, oni žele opravdati ubijanje civila svojom borbom protiv Hamasa.

Jedan od videosnimaka pokazuje džamiju, a drugi prostoriju sa dječijim crtežima na zidu. IDF navodi da je to igraonica, a da je Hamas u isto vrijeme to koristio za lansiranje raketa na Izrael.

Drugi videosnimak navodno pokazuje iskorišteni raketni sistem za koji je korištena električna energija iz džamije da bi bili pokrenuti.

Osim toga, oni napade često opravdaju time da je Hamas operirao sa pogođene lokacije, čak i kada su pogođena ambulantna kola.

Od izraelskih zvaničnika se mogu čuti i izjave kako Hamasovi militanti nakon napada na njih tvrde da su ubijeni civili, a da su to zapravo pripadnici ove militantne grupe. Ono što je u koliziji s njihovom izjavom je činjenica da u Gazi strada ogroman broj djece. Prema UN-ovoj agenciji u za palestinske izbjeglice svakih 10 minuta pogine jedno dijete, a prema informacijama palestinskog ministarstva zdravstva blizu polovine od 10.000 ubijenih su djeca.