Svijet
0

Identifikovane sve žrtve autobuske nesreće u tunelu u Švicarskoj

FENA
Autobus nakon nesreće (Foto: AFP)
Autobus nakon nesreće (Foto: AFP)
Švajcarska policija saopćila je danas da su identifikovana tijela 22 djece i šestoro odraslih, koji su nastradali u teškoj autobuskoj nesreći u Švajcarskoj, dok su u Belgiju, koja je proglasila nacionalni dan žalosti, počeli da se vraćaju preživeli, a očekuje se i dolazak aviona s nastradalima.

Policija švajcarskog kantona Vale saopšćila je da su joj za identifikaciju žrtava nesreće od utorka bila potrebna "vanredna sredstva" i pojačanje, javio je AP.

U međuvremenu, na švajcarskom aerodromu u Sionu, nedaleko od mjesta nasreće, prije poletanja tri belgijska vojna aviona, koji su poslati jutros da dopreme tijela nastradalih, vojnici u uniformama održali su ceremoniju odavanja pošte žrtvama, prenosi Tanjug.

U nesreći koja se dogodila kada je autobus, kojim su se djeca vraćala sa skijanja u Švajcarskoj, udario u zid jednog tunela, poginuo je 21 Belgijanac i sedmoro Holanđana. U autobusu su se nalazila djeca, uzrasta 11 i 12 godina iz dvije katoličke crkve u Flandriji i iz škole iz centralnog dijela Belgije. Osmoro od 24 povrijeđene djece vratilo se u Belgiju sinoć.

U belgijskom gradiću Lomelu, odakle je većina žrtava, sinoć se okupilo oko 2.500 ljudi koji su paljenjem svijeća tokom crkvene službe odali poštu nastradalima. Minut ćutanja održanje danas u školama i javnim ustanovama, sa zastavama spuštenim na pola koplja. U to vrijeme autobusi, metroi i vozovi su zaustavili vožnju u celoj zemlji.