Rusija
0

Identifikovana 17-godišnja žena samoubica

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski istražni organi ustanovili su da je jedna od dvije žene samoubice, koje su u ponedjeljak, 29. marta, izvršile napad u metrou u Moskvi, 17-godišnja udovica pobunjeničkog militanta sa Kavkaza, objavio je danas ruski dnevni list "Komersant

"Dzhennet Abdurakhmanova, 17-godišnja udovica pobunjeničkog militanta Oumalata Magomedov, ubijenog u specijalnoj akciji 31. decembra prošle godine identifikovana je kao jedan od žena koje su aktivirale pojas sa eksplozivom u moskovskom metrou", piše "Komersant", citirajući istražne organe u Dagestanu.

Dnevnik je objavio fotografiju para na kome je mlada djevojka obučena u crno  sa velom preko mladolikog lica u zagrljaju mladića, a oboje drže pištolj. Međutim, nije jasno da li su ovo dvoje mladih bili zvanično vjenčani, jer se na fotografiji ne vidi da Umalat Magomedov nosi vjenčani prsten. 

Dzhennet Abdurakhmanova se sa Magomedovim upoznala kada je imala 16 godina prvo preko interneta, zatim ga je srela, a onda ju je on gotovo na silu odveo od kuće, navodi list.

Oumalat Magomedov, poznat po nadimku "Al-Bara" blizak je lideru  pubunjenika Dokuu Umarovu, koji sebe naziva "emir sa Kavkaza". Umarov je preuzeo odgovornost za napade u Moskvi u video-snimku koji je objavljen prije dva dana.

Magomedov je ubijen 31. decembra u Kasavjurtu, na zapadu Dagestana u razmjeni vatre sa policijom.

Prema jednoj verziji istrage, mlada žena je nakon pogibije supruga pala pod ideološki uticaj vehabista koji su je ubijedili da se žrtvuje kako bi osvetila ubistvo supruga
"Komersant" navodi da identitet druge žene samoubice još nije formalno poznat, ali da je najvjerovatnije riječ o ženi porijeklom iz Čečenije, koja se zove Markha Oustarkhanova.