Ubio osam osoba
26

Identifikovan napadač iz jučerašnjeg masakra u Teksasu: Vjeruje se da je pripadnik neonacističke grupe

S. Š.
Građani ostavljaju cvijeće ispred tržnog centra gdje su se i dogodila ubistva (Foto: EPA-EFE)
Građani ostavljaju cvijeće ispred tržnog centra gdje su se i dogodila ubistva (Foto: EPA-EFE)
Vlasti Teksasa identifikovale su teško naoružanog napadača koji je ubio osam ljudi, uključujući djecu u trgovačkom centru blizu garada Dallasa. Riječ je o 33-godišnjaku Mauriciju Garciji.
U nedjelju je u tržnom centru u gradu Allen, Teksas, ubio osam osoba, dok je njega likvidirao policajac koji se u tom trenutku zatekao u neposrednoj blizini.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da je naoružani napadač u jučerašnjem napadu koristio je pušku AR-15 i nosio borbenu opremu.

Istražitelji koje citiraju američki mediji kažu da je on možda imao veze s krajnjom desnicom, što sugerira jedan detalj na odjeći koju je nosio.

Dva izvora su rekla za BBC kazala - da je na komadu odjeće pisalo RWDS, što znači "Desni odred smrti" - za koju se vjeruje da je neonacistička grupa.

Policija je pretražila obližnji hotel u kojem je Garcia odsjeo, kao i kuću u gradu, navode izvještaji.

Najmanje tri povrijeđene žrtve ostale su u kritičnom stanju u nedjelju.

Garcia je također imao pištolj, a u njegovom automobilu pronađeno je više oružja i municije, rekao je istražitelj. Također, navodi se da je nosio blindiranu balističku opremu.

Istražitelji "češljaju" društvene mreže i internetske naloge tražeći tragove o tome da li je on možda imao veze sa domaćim ekstremistima i pistromišljenicima.