Svijet
0

ICTY: Troje ad litem sudaca položilo zakletvu

FENA
Troje ad litem sudaca položilo je u ponedjeljak zakletvu pred Haškim sudom, omogućujući mu da počne dva nova suđenja i poveća efikasnost dovodeći broj trenutnih suđenja na rekordnih osam od osnivanja suda, saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a.

Suci Pedro R. David (Argentina), Elizabeth Gwaunza (Zimbabve) i Michele Picard (Francuska), u ponedjeljak su položili zakletvu kao ad litem ili privremeni suci ICTY-a. S njihovim dolaskom je broj ad litem sudaca koji rade u Haškom sudu porastao na 15.

Generalni sekretar UN-a imenovao je suce Davida i Picard da učestvuijnu u suđenjima protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića koja su zakazana za ovaj mjesec.

Generalni sekretar imenovao je sudiju Gwaunzu da učestvuije u slučaju Gotovina i u drugim slučajevima, koji su također planirani za mart, navodi se u saopćenju.

Tribunal ima 16 stalnih sudaca koje je izabrala Generalna skupština UN-a, kao i ad litem suce koji su imenovani za konkretna suđenja.

Imenovanje privremenih sudaca obavio je generalni sekretar UN-a na zahtjev predsjednika ICTY-a, iz grupe od 27 sudaca koje je izabrala Generalna skupština UN-a.

Vijeće sigurnosti je 20. februara odobrilo privremeno povećanje broja privremenih sudaca s maksimalnih 12 na maksimalnih 16 tokom 2008. godine, saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a.