Svijet
0

ICTY: Prodanović i Sloković isključeni kako bi Čermak imao mogućnost optužiti Gotovinu i Ademija

FENA
Vijeće ICTY-a isključilo je odvjetnike Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković zbog sukoba interesa.

Svoju odluku o isključenju odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković. haške obrane hrvatskog generala Ivana Čermaka zbog sukoba interesa sudsko vijeće ICTY-ja u četvrtak je obrazložilo činjenicom da bi njihovim ostankom u predmetu Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih - generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u procesu u Hrvatskoj.

"Ovdje je pravo pitanje - pitanje odanosti", zaključili su suci u odluci u kojoj su istaknuli da bi izvršenje pravde moglo biti dovedeno u pitanje ukoliko Čermaku "ne ostanu na raspolaganju sve moguće obrane, neugrožene obvezom odanosti njegovih branitelja prema Ademiju".

Vijeće je podsjetilo da je potencijalni sukob interesa dvoje odvjetnika pokrenula prvi puta Gotovinina obrana prošle godine. Tada je otvorena mogućnost da ona pozove generala Ademija za svjedoka pa se nakon toga postavilo pitanje mogu li Prodanović i Sloković protuispitivati generala Ademija dovoljno agresivno kako bi istodobno zadovoljili interes Čermakove obrane uz očuvanje obveze odanosti prema Ademiju kao klijentu.

"Mogućnost agresivnog protuispitivanja Ademija nije glavno pitanje, ali ono može biti jedan aspekt obveze odanosti koju Prodanoviæ i Sloković duguju Ademiju", zaključilo je danas raspravno vijeće ocjenjujući da postoji stvarna mogućnost pozivanja Ademija za svjedoka s obzirom na tvrdnju Gotovinine obrane da je Ademi mijenjao Gotovinu na zapovjednom mjestu tijekom vremena koje obuhvaća optužnica.

Vijeće je odbacilo prijedlog da se za potrebe protuispitivanja Ademija, u slučaju njegova eventualnog svjedočenja, angažira treći odvjetnik u Čermakovu braniteljskom timu smatrajući da je problem širi od toga jer se tiče trajnije obveze lojalnosti tima Prodanović-Sloković prema Ademiju.

Raspravno vijeće ovom je odlukom naredilo da se "Prodanović i Sloković povuku kao Čermakovi branitelji iz predmeta, ali moraju ostati sve do trenutka kada nova obrana može potvrditi da je spremna preuzeti Čermakovu obranu".

Početak suđenja trojici generala, ranije zakazan za 7. svibnja, odgođen je na neodređeno vrijeme.

Ademi je u međuvremenu najavio da ne namjerava dobrovoljno doći kao svjedok na suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču.

Žalbeno vijeće još nije donijelo odluku o žalbi Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića na isključenje iz predmeta. Prodanovič i Sloković najavili su žalbu na ovu odluku.