Radovan Karadžić
0

"ICTY je nezakonit i nelegitiman"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši predsjednik Republike srpske Radovan Karadžić ocijenio je u podnesku objavljenom u ponedjeljak da je Haški sud (ICTY) nezakonit i nelegitiman, javio je Reuters.

"Bez obzira na to kakva će biti odluka sudskog vijeća u vezi s ovim podneskom, dr. Radovan Karadžić smatra da je njegova moralna obaveza, prema povijesti i pred globalnom javnošću, osporiti zakonsku valjanost i legitimnost ovog suda", navedeno je u podnesku na osam stranica.

Bivši čelnik bosanskih Srba citirao je u dokumentu Aristotela i istakao da je sud samo tijelo tužilaštva Vijeća sigurnosti UN-a.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam općina u BiH, kao i za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije, nehumano ponašanje, teroriziranje, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008. a 30. jula izručen Haagu, nakon 12 godina bijega.

Suđenje Karadžiću, koje je počelo 27. oktobra izlaganjem uvodne riječi tužilaštva, prekinuto je 5. novembra jer je optuženi odbio sudjelovati u suđenju dok ne bude spreman iznijeti odbranu.

Sudsko vijeće ICTY-a je zbog toga imenovalo britanskog odvjetnika Richarda Harveya za Karadžićeva branitelja po službenoj dužnosti, a kao datum nastavka suđenja odredilo je 1. mart 2010. godine.

Prošle sedmice je odbijen zahtjev optuženoga da uloži žalbu na odluku o imenovanju pravnog savjetnika.

Karadžić, prema odluci suda, može nastaviti da sam sebe zastupa, ali će morati sarađivati s postavljenim braniteljem. Ako nastavi bojkotirati suđenje, Karadžić će izgubiti to pravo i obranu će u potpunosti preuzeti imenovani branitelj.

Bude li proglašen krivim, bivši predsjednik RS-a mogao bi biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Tužitelji ICTY-a još se nisu izjasnili o podnesku bivšeg vođe bosanskih Srba koji je objavljen u ponedjeljak, javio je AP.

Karadžić u tome dokumentu također opet protestira što nema dovoljno vremena da pripremi svoju obranu.