{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"ICTY je nezakonit i nelegitiman"

F
30.11.2009. u 11:51
0
4
"ICTY je nezakonit i nelegitiman"
0
"ICTY je nezakonit i nelegitiman"
Foto: Reuters
Bivši predsjednik Republike srpske Radovan Karadžić ocijenio je u podnesku objavljenom u ponedjeljak da je Haški sud (ICTY) nezakonit i nelegitiman, javio je Reuters.
"Bez obzira na to kakva će biti odluka sudskog vijeća u vezi s ovim podneskom, dr. Radovan Karadžić smatra da je njegova moralna obaveza, prema povijesti i pred globalnom javnošću, osporiti zakonsku valjanost i legitimnost ovog suda", navedeno je u podnesku na osam stranica.

Bivši čelnik bosanskih Srba citirao je u dokumentu Aristotela i istakao da je sud samo tijelo tužilaštva Vijeća sigurnosti UN-a.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam općina u BiH, kao i za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije, nehumano ponašanje, teroriziranje, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008. a 30. jula izručen Haagu, nakon 12 godina bijega.

Suđenje Karadžiću, koje je počelo 27. oktobra izlaganjem uvodne riječi tužilaštva, prekinuto je 5. novembra jer je optuženi odbio sudjelovati u suđenju dok ne bude spreman iznijeti odbranu.

Sudsko vijeće ICTY-a je zbog toga imenovalo britanskog odvjetnika Richarda Harveya za Karadžićeva branitelja po službenoj dužnosti, a kao datum nastavka suđenja odredilo je 1. mart 2010. godine.

Prošle sedmice je odbijen zahtjev optuženoga da uloži žalbu na odluku o imenovanju pravnog savjetnika.

Karadžić, prema odluci suda, može nastaviti da sam sebe zastupa, ali će morati sarađivati s postavljenim braniteljem. Ako nastavi bojkotirati suđenje, Karadžić će izgubiti to pravo i obranu će u potpunosti preuzeti imenovani branitelj.

Bude li proglašen krivim, bivši predsjednik RS-a mogao bi biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Tužitelji ICTY-a još se nisu izjasnili o podnesku bivšeg vođe bosanskih Srba koji je objavljen u ponedjeljak, javio je AP.

Karadžić u tome dokumentu također opet protestira što nema dovoljno vremena da pripremi svoju obranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: