Svijet
0

ICTY i ODIHR počinju projekt izgradnje kapaciteta kao dio naslijeđa OCTY-a

FENA
Predsjednik Međunarodnog suda, sudac Fausto Pocar, i ambasador Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Christian Strohal u utorak su razmijenili pisma o saradnji na zajedničkom projektu kojim će se usredotočiti na podršku nacionalnim pravosuđima bivše Jugoslavije.

Projekt će odrediti preporučene procedure Međunarodnog suda, kao i procedure partnerskih tijela poput OSCE-a u pomaganju sudovima, sucima, tužiocima i drugim zvaničnicima u pravosudnim organima u izgradnji i jačanju kapaciteta za vođenje pravičnih suđenja na području bivše Jugoslavije, saopćeno je danas iz ICTY-a.

Sporazum koji je potpisan jučer u Beču dio je širokog spektra projekata naslijeđa koje predsjednik Pocar promovira u ime Međunarodnog suda. Ovaj projekt je namijenjen isticanju prioriteta nacionalnih pravosuđa u narednim godinama i građenju modela za druge međunarodne sudove u određivanju načina efikasne pomoći nacionalnim institucijama.

Predsjednik Pocar smatra očuvanje naslijeđa Međunarodnog suda i njegovih pionirskih napora u razvoju međunarodnog humanitarnog prava i njegove primjene ključnim dijelom strategije okončanja rada Međunarodnog suda.

Prošlog mjeseca, predsjednik Pocar je inicirao sličan projekt s Međuregionalnim institutom Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde (UNICRI).

Jučerašnjim događajem udružuju se napori Međunarodnog suda, Ureda za demokratske institucije i ljudska prava i Međuregionalnog instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde koji će pomoći pravosudnim radnicima širom sveta i promovirati i pomagati pravdu na međunarodnom i lokalnom nivou u narednim godinama.