Hag
0

ICC predstavio projekt svog sjedišta vrijedan 100 miliona eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni krivični sud u Hagu predstavio je u ponedjeljak projekt svog budućeg sjedišta, koje će, dok se završi, koštati skoro 100 miliona eura.

Kompleks od šest kula za čiju izgradnju će biti utrošeno 92 miliona eura bit će podignut kraj pješčanih dina koje oivičavaju obalu ovog grada na Sjevernom moru, prenosi AP.

Danski arhitekt Biarne Hammer koji je predstavio projekat okarakterisao ga je kao "apstraktnu neformalnu strukturu u pejzažu - djelo pejzažne umjetnosti", čiji otvoreni prostori pružaju pogled na dine iza suda.

U centralnoj bašti bit će zasađene biljke i drveće iz svih 110 država članica suda.

Prvi stalni sud za ratne zločine u svijetu trenutno je smješten u bivšoj zgradi holandske telekomunikacijske kompanije u industrijskom području u istočnom dijelu Haga.

Danska firma "Schmit Hammer Lassen" je izabrana da projektuje sjedište suda u konkurenciji 171 arhitekte iz čitavog svijeta.

Međunarodni krivični sud je osnovan 2002. i do sada je pokrenuo istrage u Ugandi, Demokratskoj Republici Kongu, Centralnoj Afričkoj Republici i sudanskoj oblasti Darfur.

Četvorica osumnjičenih su u pritvoru, a trojici se sudi. Među osmoricom optuženih pred ovim sudom koji se nalaze na slobodi je sudanski predsjednik Omar al-Bashir.