IAEA šalje misiju u Iran

F
FENA
17.11.2011. u 13:49
0
0
IAEA šalje misiju u Iran
0
IAEA šalje misiju u Iran
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je u četvrtak pred vijećem guvernera IAEA-e da je predložio slanje misije u Iran kako bi se rasvijetlili elementi iz izvještaja agencije o mogućoj vojnoj dimenziji iranskog nuklearnog programa.
"Bitno je" da ova misija "odgovori na pitanja postavljena u mom izvještaju", dodao je on i pozvao Iran da se "bez odgađanja" angažira zajednio s agencijom na "traženom objašnjenju koje se odnosi na moguću vojnu dimenziju njegovog nuklearnog programa".

"Ako Iran ne pruži potrebnu saradnju, agencija neće moći dati garanciju da u Iranu nema neprijavljenog nuklearnog materijala i aktivnosti i zaključiti da se nuklearni materijal u Iranu koristi u miroljubive svrhe", insistirao je on.

Ne izvodeći zaključak da je Iran u stanju napraviti atomsku bombu ili da upravo radi na njoj, IAEA je u svom izvještaju prezentirala veliki broj "vjerodostojnih", brižljivo prikupljenih elemenata od više od deset država članica, koji pokazuju da je ova zemlja razmatrala pravljenje atomskog oružja.

U srijedu je šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi obećao da će njegova zemlja na "argumentiran" način odgovoriti IAEA-i.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: