Teheran demantuje optužbe
0

IAEA nastavlja pregovore s Iranom polovinom oktobra

FENA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran nastavit će direktne pregovore o kontroverznom iranskom nuklearnom programu polovnom oktobra, doznaje se iz diplomatskih izvora bliskih UN-ovoj agenciji, na margini 56. opće godišnje konferencije u Beču.

IAEA nije precizirala datum i mjesto novog susreta, nakon što prethodni 24. augusta u Beču nije uspio, kao ni posjeta generalnog direktora IAEA Japanca Yukiya Amana Teheranu, javlja AFP.

Informacija o novom susretu pojavila se dan nakon optužbi bez presedana koje je u Beču iznio protiv IAEA-e šef Iranske organizacije za atomsku energiju Abasi Davani, koji je rekao kako se plaši da su se u IAEA-u infiltrirali "saboteri". On je podsjetio na prekid električnih linija zbog, kako on smatra, napada eksplozivom na podzemno nuklearno postrojenje u Fordu.

Fordo je mjesto u planini koje je jedino u Iranu zaštićeno od vojnog udara. Iran tu obogaćuje uran do 20 posto za svoj istraživački reaktor.

Teheran demantira da njegov nuklearni program ima vojne ciljeve, ali nastavlja obogaćivati uran smatrajući da na to ima pravo kao potpisnik ugovora o neširenju nuklearnog oružja.