Svijet
0

I Rusija smatra da Gaddafi mora otići

FENA
Moammer Gaddafi
Moammer Gaddafi
Rusija vjeruje da pukovnik Moamer Gaddafi mora otići s vlasti i spremna je pomoći u pregovorima, objavio je u petak visoki ruski dužnosnik na samitu skupine G-8 u francuskome gradu Deauvilleu, ali u dobrovoljni odlazak libijskog vođe ne vjeruje glavni tajnik Arapske lige.

Obrat u ruskom stajalištu prema zapadnoj intervenciji trebao bi pomoći NATO-u da završi posao uklanjanja Gaddafija s vlasti, navodi Reuters u vrijeme kada se taj savez priprema prvi put poslati borbene helikoptere u tu operaciju.

"Zbog svojih djela pukovnik Gaddafi je izgubio legitimitet, morali bismo mu pomoći da ode", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rusija je posredovanje ponudila na skupu na kojem sudjeluje i njezin predsjednik Dmitrij Medvedev te je pristala potpisati konačnu izjavu G-8 kojom se traži Gaddafijev odlazak nakon 41 godine vlasti.

Rusko posredovanje zatražili su američki predsjednik Barack Obama i francuski Nicolas Sarkozy, rekao je ruski predstavnik za Afriku Mihail Margelov.

No dvojbe u uspjeh pregovora u Deauvilleu je izrazio glavni tajnik Arapske lige Amr Musa. "Poznajući ga, ne vjerujem da će otići", komentirao je Musa izglede u uspjeh ruske medijacije i ocijenio da bi sad "najvažnije bilo postići istinski prekid vatre" pod međunarodnim nadzorom, prenosi agencija AFP.

NATO-ova koalicija na čelu s Francuskom i Velikom Britanijom bombardira Libiju od marta, na temelju UN-ova mandata za zaštitu civila u sukobu Gaddafijevih snaga i pobunjenika.

Zapad želi brzo okončanje akcije kako ne bi bio uvučen u još jedan dugi bliskoistočni sukob. Uključenje borbenih helikoptera NATO-a u operaciju trebalo bi pružiti čvrstu podršku pobunjenicima na tlu.

Britanski i francuski helikopteri uskoro će biti raspoređeni, rekao je zapovjednik NATO-ove operacije za Libiju