Komentari (4)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Prema svjedočenju incidenti su se dogodili tokom augusta i septembra 2005. godine, u provinciji Anbar. U dokumentu nije zabilježeno da li je prilikom „deminiranja“ život izgubio neko od iračkih civila. Prema dokumentima, potpuna istraga slučaja nikad nije obavljena. IslamBosna.ba
Izvještaji bilježe i najmanje desetak incidenata u kojima su se na m. eti našli automobili na putu za porodilište. U incidentu koji se desio u Ramadiju, u maju 2005. godine, 2 ljudi je teže r anjeno. Dok je u drugom incidentu u maju 2006. godine, trudnica Nahiba Jassim s mrtno s tradala u blizini jedne kontrolne tačke, na putu za bolnicu u Samarri. U incidentu je s mrtno stardala i njena rodica, Saliha Hassan. Jedna od prvih stvari koja je primjetna prilikom čitanja izvještaja je poprilično štur opis incidenata. Samo u rijetkim slučajevima v ojnici su u izvještajima davali više informacija o svojim m etama. LINK http://islambosna.ba/index.php/vijesti/vijesti-svijet/18727-wikileakes-civili-na-pukometu-video-Američki vojnici koristili iračke civile kao deminere -Irački civili su prisiljavani da čiste mine, navodi se u vojnim izvještajima koje je objavio Wikileakes, prenosi BIJ.
„Greške su napravljene“ „Eskalacija sile“, koncept koji je primjenjivala američka v.ojska u Iraku, bio je zamišljen kao mjera koja će reducirati n. asilje na ulicama Iraka. Koncept nalaže američkim v. ojnicima da prije upotrebe „s. mrtnosnosne s. ile“ primjene seriju n. esmrtnosonih mjera Međutim, u velikom broju slučajeva, takva praksa je imala s. mrtonosne posljedice. Prema izvještajima, više od 300 civila je p. ovrijeđeno „m. ecima upozorenja“, koji su se „odbijali od asfalt ili druge površine“. Nemoguće je, naravno, znati koliko je civila usitinu bilo ž. rtva odbijenih metaka, a koliko je p. ovrijeđeno namjerno ili zbog nemara. I u nekoliko incidenata – nijedan sa s. mrtnim psoljedicama – američki . ojnici su pucali na gluhe i slijepe osobe, koje nisu mogle vidjeti niti čuti verbalna upozorenja. Jedan manji broj incidenata u izvještajima je pripisan „pretjeranoj upotrebi . ile“. Jedan od takvih je i incident koji se dogodio u septembru 2005.
IslamBosna.ba- 680 civila, uključujući trudnice i mentalno bolesne, nemilosrdno su u. bijeni zato što su se našli preblizu američkih kontrolnih tačaka i patrola, prenosi AJE. U septembru 2007, jedan automobil se previše približio američkoj patroli u Bagdadu. Ispaljen je m. etak uporozenja, i po pravilu m. etak bi trebao pogoditi asfalt, međutim, pogodio je nedužnog posmatrača na kraju ceste. „. V. ojnik je ispalio m. etak upozorenja. Međutim, m. etak se odbio od asfalt i pogodio posmatrača (devetogodišnju djevojčicu). Patrola zaustavlja saobraćaj na raskrsnici.“Andrew Bacevich, vojni hisotričar i penzionisani američki pukovnik, 2006. je napisao da „se takve greške dešavaju svakodnevno, i da su moralne i političke posljedice takvih incidenata predugo ignorirane“. Oko 680 civila je u.bijenu u sličnim incidentima u razdoblju od 2004. do 2010. godine, a više od 2.000 je r.anjeno.