{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
I Hezbollah ima svoj tematski park

S
12.8.2010. u 17:19
0
11
I Hezbollah ima svoj tematski park
0
I Hezbollah ima svoj tematski park
Foto: Reuters
Ako želite pogledati oštećene izraelske tenkove ili vidjeti kako izgleda pravi gerilski bunker isklesan u kamenu, morate posjetiti multimedijski park islamističke organizacije Hezbollah u južnom Libanu.
Muslimani šiiti, koji su prije četiri godine prestali ratovati s Izraelom, smislili su inovativno sredstvo za njihovu turističku destinaciju u Mleti, koja je donedavno bila simbol otpora, javlja "Reuters".

Za sada, s neprijateljem ratuju samo uz pomoć propagande te pokušavaju inspirisati svoj narod pričom o lukavom Izraelu, njihovom najvećem neprijatelju u proteklih 25 godina.

Uprkos nevjerovatnoj vrućini, više od pola miliona ljudi je posjetilo Mletu, 50 kilometara sjeveroistočno od Bejruta, od kada je destinacija otvorena u maju, tvrde Hezbollahovi vodiči koji vode turiste iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, i Italije, kao i domaće turiste.

"Ako nas Izraelci ne napadnu, ni mi njih nećemo napasti", rekao je jedan od privremenih vodiča, Ali. "Mi nismo teroristi, mi smo veoma miran narod i imamo pravo da živimo kao sve druge nacije".

Ali (40), koji danju radi u Islamskoj banci blizu grada Nabatiyeha, rekao je da je u tematski park uloženo oko 3,1 milion eura. Budući planovi uključuju i hotel sa pet zvjezdica, mjesto za kampovanje, bazene i sportske klubove.

Obilazak muzeja

"Vjerujete u Hezbollah, vjerujete u svoju zemlju, vjerujete da ste jaki", govore vodiči publici sastavljenoj uglavnom od libanskih šiita.
Foto: Reuters
Foto: Reuters


Turistički obilazak Mlete počinje sedmominutnim videom o historiji Hezbollaha, zatim je na redu muzej koji prikazuje izraelske pištolje i opremu. Paneli na zidovima prikazuju detaljnu građu izraelskih vojnih mašina i satelitske snimke, mape i koordinate potencijalnih Hezbollahovih meta u Izraelu, uključujući i nuklearni reaktor Dimona u pustinji Negev. Možete vidjeti i uništene izraelske tenkove i artiljeriju.

Zakopani bunker

Utabani put kroz šumu vodi do vrata komplikovanog tunela sa kuhinjom, salom za molitvu, operacijskom salom i dnevnim boravkom za 30-ak muškaraca. Blizu izvidnice vidi se 100 metara dug kameni prolaz za koji je trebalo tri godine da se iskleše u kamenu, objasnio je drugi vodič, Abu Abdullah.

"Borci su sinovi ovih sela. Ne dolaze padobranom s neba ili iz zemlje", šalio se, pokušavajući naglasiti povezanost između Hezbollaha i naroda.

Obilazak završava na "trgu oslobođenja", vrtu okruženom Hezbollahovim pištoljima i raketama. Kamene stepenice vode do spomenika mučenicima organizacije. Oni koji dođu u Mletu, kažu da ih tematski park smiruje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ponosan sam na to šta je napravljeno da se ova zemlja oslobodi", rekao je Khaled Jouni, radnik u američkoj fabrici duhana u Dubaiju. "Definitivno ne želimo još jedan rat. Došli smo u Liban zato što što ovdje možemo izlaziti i uživati u svemu".

Jouni, koji sebe opisuje kao ateistu, iako je odrastao u ortodoksnoj šiitskoj porodici, nije uznemiren Hezbollahovim rigoroznim vjerskim mjerama ili njihovom isticanju mučeništva.

"Ništa ne poštujem koliko poštujem otpor", kaže on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: