Svijet
39

I Guardiola glasao na "neobavezujućem referendumu"

Klix.ba
Svoj glas na neobavezujućem referendumu o nezavisnosti Katalonije danas je dao i legendarni španski trener Pep Guardiola.
Trener Bayerna zagovara nezavisnost Katalonije (Foto: EPA)
Trener Bayerna zagovara nezavisnost Katalonije (Foto: EPA)
Sadašnji trener Bayerna iz Minhena glasao je u Barceloni, a još u septembru je izjavio da je referendum krajnji izraz demokratije, te podržao pristaše katalonske nezavisnosti.

"Samo želimo glasati. Ne znam zašto to ne bi bilo moguće. To je vrhunac demokratije", poručio je tada Guardiola.

Bivši trener Barcelone nakon današnjeg ubacivanja listića u glasačku kutiju nije davao izjave za medije.

Kada su glasačka mjesta jutro otvorena, mnogi su taj potez dočekali aplauzom, javlja AFP.

Španska konzervativna vlada nije dozvolila katalonskim liderima održavanje stvarnog referenduma, već je ovo današnje glasanje više simbolično izjašnjavanje naroda koje su organizovali volonteri.

Pep Guardiola na glasačkom mjestu u Barceloni (Foto: EPA)
Pep Guardiola na glasačkom mjestu u Barceloni (Foto: EPA)

Premijer Mariano Rajoy, koji se trudi da spasi ujedinjenu Španiju dok se oporavlja od recesije, poručio je da "rezultati ovog glasanja neće imati nikakvog utjecaja".

Ipak, glasači nisu posustali, a njihova želja je potpaljena referendumom o nezavisnosti Škotske koji je održan u septembru.

Red na glasačkom mjestu (Foto: EPA)
Red na glasačkom mjestu (Foto: EPA)

"Iako ne mora biti službeni referendum, ipak je ovdje važno da nas čuju", rekao je jedan od mlađih glasača. "Što više ljudi izađe i glasa, te što više buke napravimo - to bolje".

Katalonija, regija sa 7,5 miliona stanovnika, ponosi se različitim jezikom i kulturom i čini petinu španske ekonomije. Njihovi zahtjevi za autonomijom pojavili su se prije više godina, ali je sadašnji predsjednik regije Artur Mas ovo pitanje aktuelizirao kao niko prije.