Svijet
28

Katalonci izašli na neobavezujući referendum o nezavisnosti

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Uprkos suspenziji Ustavnog suda i glasnog protivljenja Vlade Španije, u Kataloniji se danas održava neobavezujući referendum o nezavisnosti te regije, a biračka mjesta će biti otvorena do 20 sati po lokalnom vremenu.

"Da li želite da Katalonija bude država?" osnovno je pitanje na koje danas odgovara 5,7 miliona Katalonaca starijih od 16 godina, a oni koji odgovore sa "D" će odgovarati i na drugo referendumsko pitanje koje glasi "Da li želite da ta država bude nezavisna?".

Pokrajinska vlast nije odustala od ranije najavljenog referenduma, koji zbog odluke Ustavnog suda neće imati nikakvu obavezujuću vrijednost. Zbog istog razloga na biračkim mjestima nije bilo moguće uposliti i angažovati zvanična biračka tijela, pa će na ukupno 1.300 glasačkih mjesta raditi redari volonteri, kojih ima ukupno 40.930.

Katalonci mogu posredstvom interneta saznati na kojem biračkom mjestu treba da glasaju, a i 220.000 Katalonaca van pokrajine će moći da se izjašnjava na referendumsko pitanje na biračkim mjestima u ukupno 19 gradova.

Liderka nevladine organizacije ANC, inače najglasnijeg zagovarača nezavisnosti Katalonije, Carme Forcedell je poručila da je veoma ponosna na činjenicu da je došlo do glasanja, koje je pokazatelj suvereniteta Katalonije i njenog stava prema zvaničnom Madridu.

Prilikom glasanje do 10:30 sati na biračkim mjestima nije bilo incidenata, a neobavezujući referendum je glavna tema svih španskih medija.

Katalonska vlada je najavila da će rezultate referenduma objaviti sutra.