Čile
0

FOTO / I Evo Morales dočekuje rudare, 17 izvučenih

FENA
I bolivijski predsjednik Evo Morales pridružio se čileanskom kolegi Sebastianu Pineri u dočeku rudara, kojih je dosad 17 izvučeno iz zatočeništva dugog 68 dana spektakularnom akcijom koja je milione ljudi diljem svijeta prikovala uz televizijske ekrane.

U srijedu u 10.55 sati po lokalnom vremenu Carlos Barrios (27), izvučen je na površinu u posebno konstruiranoj kapsuli koja prolazi 622 metra dugim kanalom. Prije njega su na površinu jedan za drugim, kao 11. i 12. izvučeni Jorge Galeguillos (56) i Edison Pena (34).

Galleguillos, koji je patio od napada visokog pritiska, izabran je među desetak rudara kojih je zdravstveno stanje ocijenjeno najslabijim te su svrstani u drugu grupu za izvlačenje. "Dobrodošao u život", pozdravio je predsjednik Pinera Galleguilosa, a zatim i Edisona Penu kojemu je u zatočeništvu moral bio vrlo nizak.

Porodica je stoga Peni, dok je bio pod zemljom, poslala sve snimke Elvisa Presleya kojeg obožava, uz poruku: "Drži se, uskoro ćeš biti slavniji od Elvisa."

Evo Morales stigao je pred rudnik zlata i srebra kako bi pozdravio izvlačenje jedinog stranca među 33 zatočena rudara, 23-godišnjeg Bolivijca Carlosa Mamanija, oženjenog i oca jednogodišnje djevojčice, koji je četvrti po redu spašen iz zatrpanog rova.

"U ime bolivijske vlade, ne znam kako platiti dug za vaše napore", rekao je Morales za čileansku javnu televiziju.

"To je historijski događaj, neviđen i nezaboravan za bolivijski narod koji prati izvlačenje rudara živih i zdravih, a među njima je i naš brat Carlos", rekao je Morales i dodao: "Takve svari ujedinjenju (...) jačaju nas i stvaraju povjerenje među narodima".

Akcija spašavanja rudara, koja bi trebala potrajati dan i po do dva, udarna je vijest na naslovnicama američkog tiska, a njezin tok izravno prenose televizije CNN international, BBC World, Sky News u Velikoj Britaniji, iTele i BFM u Francuskoj te Euornews u Europi, kao i glavni japanski kanali.

U hispanofonom svijetu operacija spašavanja čileanskih rudara dominira medijima, a na licu mjesta je ekipa kineske televizije, te novinari kineske novinske agencije i portala.

Papa Benedikt XVI moli za rudare, objavio je Vatikan, a američki predsjednik Barack Obama poslao je poruku pohvale rudarima koji su postavili nov rekord preživljavanja pod zemljom.

"Naše su misli i molitve s hrabrim rudarima, njihovim obiteljima i s muškarcima i ženama koji su teško radili kako bi ih spasili", objavila je Obamine riječi Bijela kuća.

Rudari izlaze sljedećim redoslijedom: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Victor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona, Luis Urzua.

"Operacija spašavanja u Čileu ponizila je Kinu"

Spektakularnu završnicu dvomjesečnih napora spašavanja jedini su s tugom komentirali kineski blogeri ne mogavši se oteti usporedi s turobnom stvarnošću Kine čiji su rudnici najopasniji u svijetu. "Blago onima koji su rođeni u Čileu. Da se to dogodilo kod nas, bez ikakve sumnje već bismo bili živi zakopani i mrtvi", piše na portalu sohu.com.

"Operacija spašavanja u Čileu ponizila je Kinu. Dovoljno je usporediti broj kineskih rudnika poginulih u rudarskim katastrofama", piše drugi internetski korisnik, prenosi Hina.

Operacija spašavanja izazvala je oduševljenje svuda u jugoistočnoj Aziji: u Singapuru, Južnoj Koreji, Tajlandu ili Vijetnamu. U Australiji su njezin tok prenosile radiostanice i televizijski kanali te portali.

Katarska televizija Al-Jazeera koja emitira na engleskom odaslala je svog novinara koji izvještava na Twitteru. Putem Twittera operaciju komentira i venecuelski predsjednik Hugo Chavez.

Pred rudnikom San Jose vlasti su ostale bez akreditacijskih kartica nespremnih za tolik priliv medijskih djelatnika te su ih ispisivali rukom i tako omogućili izvještavanje svima.