{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedan po jedan čileanski rudar izlaze na površinu

S
13.10.2010. u 08:24
13.10.2010. u 14:07
0
10
Jedan po jedan čileanski rudar izlaze na površinu
0
Jedan po jedan čileanski rudar izlaze na površinu
Desetorica od ukupno trideset i tri rudara koji su bili zarobljeni u čileanskom rudniku više od dva mjeseca napokon su spašeni. Akcija spašavanja počela je u pet sati po našem vremenu.
lorencio Avalos je prvi rudar koji je u kapsulu stigao na površinu zemlje. Avalosa je na površini dočekala njegova porodica i čileanski predsjednik Sebastian Pinera.

Podsjećajući na devastirajući zemljotres koji se dogodio u Čileu u februaru ove godine, Pinera je rekao da ta zemlja može uraditi sve kada je ujedinjena.

Operacija spašavanja je počela u utorak u 23.15 sati po lokalnom vremenu. U komoru u kojoj rudari očekivali kapsulu prvi se spustio tehničar Manuel Gonzales. Njegov zadatak je bio da provjeri zdravstveno stanje rudara. Potom se vratio na površinu, a stvar u svoje ruke su preuzeli doktori.

Prenos uživo je omogućio gledateljima da vide kako se Avalos priprema da prvi uđe u kapsulu i stigne na površinu. Rudar Mario Sepulveda je drugi rudar koji je na površinu stigao sat vremena kasnije. Doktori su utvrdili da je u dobrom fizičkom i mentalnom stanju.

Treći je iz rudnika spašen rudar Juan Illanes, a slijedio ga je 24-godišnji Bolivijac Carlos Mamani, pa 18-godišnji Jimmy Sanchez, jedan od najmlađih rudara. Šesti je svjetlo ugledao Osman Araya (30), a iza njega i Jose Ojeda (46). Spasilačke ekipe očekuju da će svakog sata biti spašen po jedan rudar.

Čitavu operaciju spašavanja je moguće pratiti uživo.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: