Nuklearka Fukushima
0

I dalje traju napori za hlađenje reaktora

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Radnici nuklearne elektrane Fukushima i dalje pokušavaju da ohlade reaktore i uključe električnu energiju, ali priznaju da veoma sporo napreduju.

Zvaničnici su izrazili nadu da će postaviti električne kablove sa mreže na najmanje dva od šest reaktora, čime bi se omogućio rad pumpi za hlađenje, što bi zaustavilo dalje topljenje šipki i spriječilo veće širenje radijacije.

Japanske novinske agencije javljaju da bi električna energija do večeras mogla biti uključena na drugom reaktoru a na trećem i četvrtom do 20. marta.

Međutim, čak i da inžinjeri uspiju da uključe struju, nije sigurno da li će pumpe raditi pošto su možda oštećene u zemljotresu. 

Jutros je prijavljeno da se iz elektrane vije dim , ali se ne zna zbog čega.

Portparol japanske vlade Jukio Edano rekao je da je u pitanju vodena para nakon što su helikopteri zasuli vodom reaktore. Vlasti su angažovale i vatrogasne kamione, koji su došli i iz Tokija kako bi pomogli u hlađenju reaktora.

Od 11. marta, kada je Japan zahvatio zemljotres jačine 9,0 stepeni Rihterove skale, zabilježeno je nekoliko eksplozija u elektrani.
Prema zvaničnim podacima, u zemljotresu i cunamiju u Japanu poginulo je 6.539, dok se oko 10.200 vodi kao nestalo.

Japanska novinska agencija Kjodo javila je da je zvaničan broj poginulih zasnovan na imenima prijavljenih policiji i da bi konačan broj mogao biti u desetinama hiljada.

U Japanu je danas minutom ćutanja odata počast žrtvama zemljotresa i cunamija.