Svijet
49

I dalje nema traga nestalom avionu, u potragu se uključili i građani BiH

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski premijer Li Keqiang obećao je da će njegova zemlja nastaviti tragati za nestalim avionom Malaysia Airlinesa sve dok, kako je istakao, postoji i tračak nade.

Kineska Državna uprava za nauku, tehnologiju, industriju i nacionalnu odbranu objavila je nekoliko satelitskih snimaka na kojima se vide veći objekti za koje Kinezi pretpostavljaju da bi mogli biti dijelovi nestalog Boeinga 777 Malaysia Airlinesa.

Međutim, na lokaciji na kojoj su satelitima snimljeni objekti pretragom nije ništa pronađeno.

"Nećemo odustati i ispitat ćemo svaki trag. Ovdje je riječ o velikoj međunarodnoj potrazi i uključeno je više zemalja", kazao je Li na pres konferenciji ističući da je u avionu bilo i 154 kineskih državljana.

Satelitski snimci stari tri dana

On je također pozvao Maleziju da pojača napore kada je riječ o potrazi za avionom.

Inače, satelitski snimci na kojima se vide objekti koju plutaju u Južnom kineskom moru snimljeni su u nedjelju, ali su objavljeni u srijedu. Iz kineskog centra za satelitske podatke i aplikacije istakli su da je razlog tome to što je potrebno vremena kako bi se podaci obradili.

Bosanac tvrdi da je na ovom snimku vidljiva naftna mrlja
Bosanac tvrdi da je na ovom snimku vidljiva naftna mrlja

Naime, na tri snimka prikazani su objekti, a prva prikazuje objekt širok 13 i dug 18 metara, druga objekt širok 14 i dug 19 metara dok treća prikazuje objekt širok 24, a dug 22 metra.

"Kineski sateliti otkrili su dim i plutajuće objekte. Trenutno ne možemo potvrditi da je riječ o nestalom avionu", kazao je šef kineskog civilnog vazduhoplovstva Li Jiaxiang.

AFP navodi da američki dužnosnici tvrde kako njihovi špijunski sateliti u vrijeme kada je nestao avion nisu zabilježili nikakvu eksploziju u tom području.

Građani BiH traže nestali avion

U potragu za avionom Malaysia Airlinesa uključila se i privatna kompanija DigitalGlobe.

Pokrenuta je i internet stranica gdje se objavljuju fotografije visoke rezolucije sa mjesta u Južnokorejskom moru gdje bi Boeing 777 mogao biti. Zahvaljujući ovim fotografijama, svi posjetitelji mogu učestvovati u potrazi za avionom ostavljajući svoje komentare i viđenja na fotografijama.

U potragu za Boeingom 777 uključili su se i građani BiH, a neki od njih tvrde da su čak na snimcima zamijetili naftne mrlje i objekte koji bi možda mogli biti dijelovi nestalog aviona.

No, zvanično, avionu Malaysia Airlinesa već šesti dan nema traga.

Podsjetimo, avion koji je letio iz Kuala Lumpura za Peking nestao je u petak kasno uvečer, a u avionu je bilo 239 putnika i članova posade.