Raketama zemlja-zrak
60

Huti oborili skupocjeni američki dron pa se pohvalili objavom snimka rušenja

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Snage jemenskih Huta objavile su snimak na kojem se vidi trenutak kada su njihovi sistemi protuzračne odbrane pucali na i srušili američki dron MQ-9 iznad al-Hodeide.

Dron MQ-9 je vrhunska višenamjenska letjelica proizvedena u SAD-u i kojom se upravlja, opremljena najsavremenijim sistemima nadzora. Korišten je u višestrukim atentatima na Bliskom istoku, što mu je priskrbilo izuzetnu reputaciju. Frakcije Osovine otpora oborile su tri bespilotne letjelice MQ-9 od 8. novembra 2023.

Fox News izvještava o cijeni dronova MQ-9 od 32 miliona dolara, iako je procjena zastarjela i ne uzima u obzir inflaciju.

Pripadnici Huta vide se kako skupljaju ostatke nastale direktnim pogotkom u metu, koja je pala prema obali al-Hodeide u ranim jutarnjim satima.

Pretpostavlja se da je dron oboren projektilima lokalne proizvodnje Bareq-1 i Bareq-2. Projektili nalikuju iranskoj liniji projektila Sayyad, koji se koriste na mnoštvu osnovnih sistema protuzračne odbrane, uključujući nedavno testirani sustav Shahid Arman i sistem protuzračne odbrane Khordad-15.