Užasi rata
78

Humanitarna zvaničnica UN-a o Gazi: Ništa nismo naučili u prethodnih 75 godina

I. M.
Lynn Hastings (Foto: X.com)
Lynn Hastings (Foto: X.com)
Visoka humanitarna zvaničnica Ujedinjenih naroda u nedjelju je ponudila mračnu ocjenu izraelskog rata protiv Hamasa dok je svijet obilježavao Međunarodni dan ljudskih prava.

U saopćenju, humanitarna koordinatorica UN-a na okupiranoj palestinskoj teritoriji Lynn Hastings osudila je Hamasov napad 7. oktobra na Izrael, ali je rekla da je odgovor Izraela u Gazi nesrazmjeran.

"Danas je mogla biti proslava 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je nastala nakon zločina dva svjetska rata. Umjesto toga, ljudska prava su napadnuta u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Kršenja učinjena nad obje populacije neće donijeti ni mir ni sigurnost nijednoj od ovih nacija", rekla je Hastings.

Ona je poručila da nedržavni naoružani akteri poput Hamasa imali su obaveze prema međunarodnom pravu te je dodala da počinioci napada 7. oktobra u kojima je ubijeno više od 1.200 Izraelaca, a više od 240 drugih uzetih kao taoce, moraju odgovarati.

"Ubistva, seksualno nasilje i otmice. Traumatizirali su cijelu naciju. Starije osobe, invalidi i djeca nisu pošteđeni", rekla je ona.

Od 7. oktobra, izraelske snage su veći dio Gaze pretvorile u pustoš. Zračni napadi su čitava naselja pretvorili u ruševine, a skoro dva miliona ljudi, velika većina stanovništva Gaze, bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, prema UN-u.

Najmanje 17.700 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima u Gazi, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali, pozivajući se na izvore iz enklave koju kontroliše Hamas.

"Odgovor Izraela ne može se opravdati. Vazdušni udari na civile i civilnu infrastrukturu kao što su bolnice, škole i objekti UN-a i višekratno raseljavanje civilnog stanovništva ne mogu se opravdati. Niti opsada, uskraćujući cijelom stanovništvu Gaze hranu, vodu, zdravstvenu zaštitu i higijenu. U 2023. godini ne bih trebala da dajem takvu izjavu. Kao da ništa nismo naučili u proteklih 75 godina", rekla je ona.