Humanitarci ne mogu da uđu u Homs

F
FENA
2.3.2012. u 21:04
0
4
Humanitarci ne mogu da uđu u Homs
0
Humanitarci ne mogu da uđu u Homs
Šef Međunarodnog komiteta Crvenog križa Jakob Kellenberger izjavio je danas da sirijske vlasti ne dozvoljavaju humanitarnom konvoju da uđe u četvrt Baba Amr u Homsu, ističući da je to neprihvatljivo jer su ranije date garancije da će pristup radi dostavljanja pomoći biti omogućen.
Zajednički konvoj Crvenog križa i sirijskog Crvenog polumjeseca proveo je cio dan čekajući da dobije dozvolu da uđe u četvrt koja je bila na udaru režimskih snaga mjesec dana kako bi odgovorila na humanitarne potrebe ugroženog stanovništva.

"Neprihvatljivo je da ljudi kojima je već sedmicama hitno potrebna pomoć još tu pomoć nisu dobili", rekao je Kellenberger, ističući da će humanitarni konvoj ostati u Homsu tokom noći u nadi da će dozvolu za ulazak u ovu četvrt dobiti uskoro, javila je agencija AFP.

Pored toga, Kellenberger je ponovo apelirao da se svakog dana obustave sukobi u Siriji na dva sata kako bi se dostavila neophodna pomoć, ističući da se humanitarna situacija u zemlji pogoršala.

U međuvremenu, Crveni križ je saopćio da su sirijske vlasti humanitarnim radnicima predale tijela dvoje zapadnih novinara ubijenih 22. februara u napadu režimskih snaga na četvrt Baba Amr, gdje se do juče nalazilo uporište pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, prenio je Tanjug.

U pitanju su tijela američke novinarke Marie Colvin i francuskog fotografa Remija Ochlika, koja će biti prevezena u Damask.

Pored toga, dvoje francuskih novinara koji su ranjeni u istom napadu prošle sedmice, a u međuvremenu iz Sirije prebačeni u Liban, doputovali su danas u Pariz, gdje ih je dočekao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: