Svijet
0

Hu Jintao čestitao Sjevernoj Koreji i obećao nastavak saradnje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineski predsjednik u subotu je pozdravio sjevernokorejski izbor novih čelnika Komunističke partije i obećao nastaviti da radi na bliskim vezama dviju zemalja, što je bila očekiva ali značajna potvrda međusobnih odnosa dviju zemalja od njbližeg saveznika Sjevera.

To su prvi komentari Hu Jintaoa o novom rukovodstvu otkako je konferencija vladajuće stranke u Sjevernoj Koreji predstavila svijetu najmlađeg sina vladara Kim Jong-ila kao budućeg nasljednika oboljelog 68-godišnjeg lidera.

Hu je izjavio da će Komunistička partija Kine sarađivati s vladajućom strankom Sjeverne Koreje na "snaženju komunikacije i koordinacije u regionalnim i međunarodnim pitanjima i nastaviti s naporima na regionalnom miru, stabilnosti i zajedničkom razvoju", javila je državna novinska agencija Xinhua.

On je to izjavu tokom sastanka sa sjevernokorejskom delegacijom, prenosi AP.

Tokom nedavne konvencije Radničke partije, Kimov sin, Kim Jong-un, promoviran je u generala s četiri zvijezdice i na ključnu partijsku poziciju.

Kina je sjevernokorejski najznačajniji saveznik, tako da nije iznenađujuća Huova čestitka novim čelnicima režima - za koje tvrdi da će zemlji donijeti "novi napredak".

Poruka je, međutim, potvrdila da Kina čvrsto stoji iza siromašne i sve izoliranije zemlje i nakon objave tranzicije - a njena podrška je važna za opstanak Sjeverne Koreje.