Svijet
0

Državni mediji potvrdili posjetu Kim Jong-ila Kini

FENA
Kim Jong-il
Kim Jong-il
Kineski i sjevernokorejski državni mediji potvrdili su u ponedjeljak da je vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-il posjetio Kinu, gdje je kineskom predsjedniku Hu Jintaoa rekao da ostaje posvećen denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

"Sjeverna Koreja nije promijenila stav u vezi sa svojom podrškom denuklearizaciji Korejskog poluotoka i ne želi vidjeti tenzije na poluotoku", prenijela je kineska državna televizija CHTV izjavu Kima.

Kim se "nada da će održavati blisku komunikaciju i suradnju s Kinom u promociji skorog vraćanja pregovorima šest strana (o nuklearnom programu Pyongyanga) i smanjenju tenzija na Korejskom poluotoku", prenijela je agencija Reuters.

Održavanje mira i stabilnosti u Koreji je "težnja svih", a pregovori o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje bi trebalo "ponovo da počnu što je prije moguće", poručio je Kim.

"Stalno jačanje prijateljstva kroz generacije je važno pitanje u odbrani mira i sigurnosti u sjeveroistočnoj Aziji i ostatku svijeta", rekao je Kim, prema izvještaju sjevernokorejske državne novinske agencije KCNA.

Sjeverna Koreja i Kina službeno su potvrdile tek kada se sjevernokorejski čelnik vratio u domovinu da se Kim u petak sastao s Huom u gradu Changchunu na sjeveroistoku zemlje.

U izvještaju CHTV-a navodi se da je Kim posjetio Jilin, Changchun i Harbin.

Kina je jedina velika država koja podržava Pyongyang, koji je izoliran iz međunarodne zajednice zbog svog programa za nuklearno naoružanje, naveo je Reuters.

Kim (68) rijetko napušta zemlju, a u posjetu Kini je otišao drugi put ove godine.

Mediji su nagađali da je Kim ovaj put sa sobom poveo najmlađeg sina Kim Jong-una, koga mnogi vide kao njegova nasljednika na čelu države, kojom ova dinastija vlada već 60 godina.

U izvještajima kineskih i sjevernokorejskih medija ne spominje se posjeta Kimova sina.

Pyongyang je prekinuo šestostrane pregovore s Južnom Korejom, SAD-om, Japanom, Rusijom i Kinom nakon međunarodne osude zbog izvođenja nuklearne probe i testiranja raketa dugog dometa prošle godine.

Vraćanje pregovorima dovedeno je u pitanje nakon potapanja južnokorejskog broda u martu, kada je nastradalo 46 mornara, za što Seoul optužuje Pyongyang.