Svijet
0

HRW: U Siriji počinjeni zločini protiv čovječnosti

FENA
Mučenje i ubijanje civila u sirijskoj provinciji Homs ukazuju da su snage sigurnosti u napadima počinile zločine protiv čovječnosti, a Arapska liga bi trebalo da suspenduje članstvo Sirije u toj organizaciji, saopćila je u petak međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Snage sigurnosti su ubile najmanje 587 civila u Homsu od sredine aprila do kraja augusta, što je najveći broj žrtava u jednoj provinciji, navedeno je u izvještaju HRW-a.

Bivši zatvorenici tvrde da su ih snage sigurnosti mučile, koristeći i zagrijane metalne šipke i električne šokove.

Po riječima svjedoka, snage sigurnosti su tokom vojnih operacija koristili teške mitraljeze i protivavionsku artiljeriju montiranu na oklopnim vozilima, prenosi AP.

U izvještaju grupe se priznaje da su neki demonstranti i vojni dezerteri koristili oružje da bi se zaštitili i da je potrebno dalje istražiti nasilje koje su oni počinili.

"Ti incidenti, ipak, ni na koji način ne opravdavaju nesrazmjernu i sistematsku primjenu smrtonosne sile protiv demonstranata.", navedeno je u izvještaju.

Arapska liga, koja je sa sirijskim vlastima prošle sedmice postigla dogovor o mirovnom planu, zakazala je vanredni sastanak za subotu, u svom sjedištu u Kairu, poslije neuspjeha da se plan provede i zaustavi krvoproliće.

Ujedinjene nacija procjenjuju da je u Siriji od 15. marta ubijeno 3.500 ljudi širom zemlje u protestima čiji je epicentar bio treći po veličini grad Homs.

"Homs je mikrokosmos brutalnosti sirijske vlade.", izjavila je direktorica HRW-a za Bliski istok Sarah Lee Whitson.

"Arapska liga treba da kaže predsjedniku Bašaru al Asadu da kršenje njihovog sporazuma ima posljedice i da sada podržava akcije Vijeća sigurnosti UN-a u cilju okončanja krvoprolića.", rekla je ona.