{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HRW poziva se se "izoliraju" snabdjevači oružja Siriji

F
3.6.2012. u 16:12
1
23
HRW poziva se se "izoliraju" snabdjevači oružja Siriji
1
HRW poziva se se "izoliraju" snabdjevači oružja Siriji
Organizacija za odbranu ljudskih prava Human Right Watch (HRW) pozvala je u nedjelju vlade i preduzeća da "izoliraju" kompanije koje prodaju oružje Siriji, kao što je državna ruska kompanija Rosoboronexport.
"Vlade i preduzeća u svijetu bi trebalo da prestanu da potpisuju nove ugovore s prodavcima oružja, kao što je rusko preduzeće Rosoboronexport koje snabdijeva oružjem sirijsku vladu", navela je organizacija u saopćenju.

"Prema međunarodnom pravu, snabdijevanje oružjem Sirije, gdje su počinjeni zločini protiv čovječnosti, može se smatrati saučesništvom u zločinu. Svaki prodavac oružja bi se mogao suočiti s mogućom zakonskom odgovornosti kao pomoćnik u zločinu i može biti sudski gonjen", naglasila je Organizacija.

Rosoboronexport se smatra kao glavni dobavljač oružja Siriji, međutim treba uzeti u obzir i druge dobavljače, navela je ova nevladina organizacija (NVO).

"Kupci Rosoboronexporta se trebaju distancirati od grupe dok ono ne prestane da snabdijeva oružjem Siriju", ocijenio je Kenneth Roth, izvršni direktor HRW-a. Niko ne bi trebalo da sklapa nove poslove sa bilo kojom kompanijom za koju sumnja da je saučesnik u zločinu protiv čovječnosti.

Više od 13.400 osoba je ubijeno u gotovo 15 mjeseci sukoba u Siriji, uglavnom civila, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: