Iskoristila priliku
103

Hrvatska predsjednica za govornicom UN-a u New Yorku govorila o genocidu u Srebrenici

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor u Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku u kojem je, govoreći o Deklaraciji o ljudskim pravima i 25. godina Bečke deklaracije i Programa akcije spomenula i genocid u Srebrenici.

Pri tome je citirala bivšeg generalnog sekretara Kofija Annana da je to "sramota Ujedinjenih naroda"

"Ove godine Hrvatska obilježava petu godinu članstva u Europskoj Uniji. I dalje se fokusiramo na prava manjina, nestale osobe, žrtve rata, međunarodni sud i domaće procese ratnih zločina. Rješavanje ratnih zločina, saradnja s državama regije i dobrosusjedski odnosi su vrlo bitni", izjavila je predsjednica. Među problemima koje je istaknula su predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini, kao i pregovori Beograda i Prištine, koji bi mogli otvoriti Pandorinu kutiju i ugroziti sigurnost tog područja.

Također, iskoristila je prilika i da podsjeti na nedavni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije koji, kako je rekla, pokazuje da i male zemlje poput Hrvatske mogu nadahnuti druge i stići na vrh.

Podsjetila je na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je Hrvatska osvojila srebrnu medalju, istaknuvši da su hrvatski nogometaši ovoga ljeta nadahnuli ljude diljem svijeta.

"Ovog je ljeta nogomet, od svih zbivanja, bio u središtu svjetske pažnje i na trenutak nas je ujedinio u našim težnjama za izvrsnošću", rekla je Grabar-Kitarović. Dodala je da je nakon uspjeha reprezentacije primila brojne čestitke i poruke iz svih krajeva svijeta, "od Kine, Australije i Saudijske Arabije, do Trinidada i Tobaga i Nepala".

"U tim sam porukama mogla iščitati da je Hrvatska - zemlja koja nema veliku površinu, velik broj stanovnika ili veliku ekonomiju na ovaj način postala metafora po tome što jedna zemlja može učiniti kako bi nadahnula druge i stigla na vrh svijeta, osvojivši srca ljudi širom svijeta i potičući oduševljenje zbog spoznaje kako i njihova, i svaka zemlja može učiniti isto", rekla je ona.