Osuđen na doživotni zatvor
4

Hosniju Mubaraku pozlilo, priključen na respirator

FENA
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Zdravstveno stanje bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka naglo se danas pogoršalo, tri dana pošto je osuđen na doživotni zatvor zbog umiješanosti u ubistva demonstranata.

Zvaničnik iz zatvora Tora, gdje je Mubarak smješten posle izricanja presude, rekao je da je svrgnuti predsjednik kolabirao nekoliko puta i da je teško disao, zbog čega je priključen na respirator. Neimenovani zvaničnik je kazao da se Mubarakovo zdravlje pogoršalo poslije jučerašnje posjete njegove supruge Suzan Mubarak.

Uprava zatvora odbila je zahtjev Mubaraka da dovede dva njegova lična doktora da ga pregledaju, ali su pristali da njegovog sina Gamala premjeste u zatvorsku ćeliju blizu njega, javila je Beta. Mubarak je u subotu osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva oko 850 demonstranata tokom prošlogodišnjih protesta, za šta je tužilaštvo tražilo smrtnu kaznu.

Na doživotni zatvor osuđen je i bivši ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli, dok su optužbi za ubistvo demonstranata oslobođena šestorica bivših šefova bezbjednosnih službi kojima se sudilo zajedno s Mubarakom. Njegovi sinovi Ala i Gamal oslobođeni su optužbi za korupciju, ali su i dalje u pritvoru zbog postupka po drugim optužnicama. Mubarak je od hapšenja aprila 2011. bio u bolnicama, prvo u Šarm el-Šeiku, a zatim u vojnoj bolnici kod Kaira. Po donošenju presude prvi put je odveden u zatvor.

Na putu ka zatvorskoj bolnici poslije suđenja Mubaraku je pozlilo, a neki mediji su prenijeli da je imao srčani udar, što nije potvrđeno. Mubarak je, prema nekim informacijama, tražio da ga prebace u vojnu bolnicu u predgrađu Kaira, odbijajući da izađe iz helikoptera. On je, kako je prenio list El-Masri el-Joum, rekao policajcima da ga je prevario Vojni savjet koji vlada od njegovog svrgavanja, i da želi njegovu smrt.