Velika pobjeda revolucionara
0

Hosni Mubarak podnosi ostavku

SRNA/Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak mogao bi tokom dana da objavi odluku o povlačenju sa vlasti, izjavio je generalni sekretar vladajuće Nacionalne demokratske stranke Hosan Bardavi.

Bardavi je izjavio da će se Mubarak "najvjerovatnije" večeras obratiti naciji i izrazio nadu da će on prenijeti ovlaštenja na potpredsjednika Omara Suleimana.

Prethodno je premijer Ahmed Shafik izjavio je je u toku razmatranje mogućnosti da se Mubarak povuče, prenosi BBC.

Demonstracije protiv njegove vladavine traju  već 17 dana u Kairu i ostalim većim egipatskim gradovima.

Vijest o ostavci Mubaraka, koju bi trebao podnijeti večeras, objavio je i NBC News pozivajući se na dva izvora.

Egipatski premijer Ahmed Shafiq izjavio je u četvrtak da je predsjednik Hosni Mubarak i dalje na vlasti i da nikakve odluke nisu donijete koje bi promijenile tu situaciju.

Prethodno su šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Leon Panetta i neimenovani egipatski zvaničnik izjavili da postoje velike šanse da egipatski predsjednik večeras napusti mjesto šefa države.

"Predsjednik Mubarak je i dalje na vlasti. Nikakve odluke nisu donijete. Situacija je uobičajena i sve je i dalje u rukama predsjednika", odgovorio je Shafiq na pitanje egipatske državne televizije da li je Mubarak podnio ostavku.

Premijer je također rekao da je "vrhovni lider (Mubarak) obaviješten o svemu u Visokom vojnom vijeću", koje je u stalnom zasjedanju.

Vijest o odlasku Mubaraka s vlasti demantovao je prethodno i egipatski ministar informisanja Anas el Feqi, dok je jedan drugi neimenovani zvaničnik u Kairu rekao da su još u toku pregovori o tome da li će Mubarak predati vlast potpredsjedniku Omaru Suleimanu, javio je Reuters.

"Pitanje je sata kada će biti odlučena sudbina egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji će najvjerovatnije napustiti vlast", rekao je neimenovani egipatski egipatski zvaničnik za Reuters.

Drugi neimenovani izvor iz vlasti u Kairu izjavio je da "još nije odlučeno" da li će Mubarak predati vlast svom potpredsjedniku i da se o tome "još pregovara".

"Predsjednik Mubarak ostaće na vlasti, neće odstupiti s mjesta šefa države", rekao je egipatski ministar za informisanje Anas el Feqi.