Svijet
112

Horor za IDIL: Djevojke sa puškama su najveći strah Islamske države

Klix.ba
Sirijski opservatorij za ljudska prava javlja kako se kurdske žene nalaze na čelu Kurdske narodne odbrane (YPG), vojne formacije koja brani Kobani od najezde militanata Islamske države (IDIL).
Narin Afrin
Narin Afrin

"Mayssa Abdo, poznatija pod imenom Narin Afrin, nalazi se na čelu YPG-a zajedno sa Mahmudom Barkhodanom", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Irak se oslanja na kurdsku armiju, Peshmergu, od kada je IDIL proglasio svoj halifat, a jedan kurski bataljon čine samo žene, piše Daily Mail.

Foto: AFP
Foto: AFP

Kurdski vojnici koriste pseudonime, a Abdo je izmislila svoj na osnovu mjesta rođenja – region Afrin.

"Oni koji je poznaju kažu da je prefinjena, inteligentna i flegmatična. Vodi brigu o svojim borcima, a sa njima vodi i strpljive razgovore o problemima sa kojima se susreću", govori aktivista Mustefa Ebdi.

Foto: AFP
Foto: AFP

Sve žene u redovima Peshmerge su dobrovoljci. One koje imaju djecu dva puta sedmično se posvećuju borbenom treningu. Djevojke bez djece nose uniformu svaki dan.

"Treniraju ih specijalni timovi, a neke od njih su imale vojna iskustva i prije početka sukoba sa IDIL-om", rekao je pukovnik Rashid koji je dodao da grupu žena uskoro šalje na liniju kod Kirkuka.

Foto: AFP
Foto: AFP

Dilar Gencxemis se nedavno raznijela bombom sa sobom ubivši desetak militanata IDIL-a. To je prvi zabilježeni samoubilački napad usmjeren protiv Islamske države, a njeni saborci kažu da će pratiti njen primjer ukoliko ostanu bez izbora.

"Ponosna sam što sam dio moderne muslimanske države koja dozvoljava ženama da brane svoju domovinu. Tretirane smo kao i muškarci jer se poštuje zakon", rekla je jedna majka-borac.

Foto: AFP
Foto: AFP

Militanti IDIL-a se boje žena boraca. Vjeruju da ukoliko ih žena ubije u borbi, "garantovani" raj im neće biti omogućen. Kurdske djevojke sa puškama su najveći strah militanata, onaj koji podriva njihovu ideologiju i uvrnuti smisao borbe, piše Mail.

Žene koje brane Kobani ponosne su na činjenicu što već sedmicama koče napredak IDIL-a i što su ih u nekoliko navrata vraćali na početne položaje.