{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Horor, glad, bolest i tračak nade u logoru "spasa"

S
9.8.2011. u 15:22
0
94
Horor, glad, bolest i tračak nade u logoru "spasa"
0
U najvećem izbjegličkom kampu na svijetu Dadaabu u Keniji boravi 400.000 ljudi. Oni umiru od gladi. Djeca su gladna i žedna. U jednom trenutku izgledaju poprilično dobro, a nakon toga padaju u nesvijest od dehidracije.
Više od 12 miliona stanovnika na rogu Afrike treba hitnu pomoć u hrani. U posljednja tri mjeseca u Somaliji je od gladi umrlo skoro 30.000 djece.

Bježeći od gladi hiljade somalskih izbjeglica svakodnevno pristižu u izbjeglički logor Dadaab u Keniji u blizini granice. Očajne somalske izbjeglice spas traže u kampu, međutim ni pomoć koju tamo dobijaju nije dovoljna. Kamp je izgrađen da primi 100.000 ljudi, no tamo sada boravi više od 400.000 odraslih i djece.

Mnoga djeca koja dolaze su ozbiljno pothranjena. Izmorena su, jer su provodila sedmice na putu ka granici i logoru spasa, a stariji su se gotovo pomirili sa crnom sudbinom.

Ljekari pokušavaju spasiti šestomjesečne bebe koje pate od proljeva i neprestano povraćaju. Samo tokom prošlog mjeseca umrlo je 29.000 djece, a mnogo koja su preživjela nikada se neće uspjeti izliječiti.

Aden Ibrahim je izgubio četverogodišnju kćerku Sarah.

"Trebala joj je pomoć. Dobili smo samo brašno i kukuruz, a te namirnice ne pomažu bolsnom djetetu", ispričao je očajni otac za CNN.

Za više od 12 miliona stanovnika na rogu Afrike, uključujući i gotovo polovinu stanovnika Somalije, potrebna je hitna pomoć u hrani. UN su proglasile pet zona gladi u Somaliji, uključujući i kampove za raseljene osobe u Mogadishu.

Glad je pogodila istočnu Afriku zbog nezapamćene suše.

Pomozite narodu Afrike

Crveni križ/krst u BiH organizovao je prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu Afrike.

Građani Bosne i Hercegovine, vladine institucije, privredni subjekti u mogućnosti su da daju svoj doprinos za pomoć ugroženom stanovništvu putem uplata na donatorski račun koji je otvoren u Volksbank BH d.d. Sarajevo broj: 140-101-00232857-56 sa naznakom "Za pomoć narodu Afrike" i pozivom na humanitarne telefone:

BH Telekom 090 291 032
cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2,10 KM

HT Mostar 092 890 830
cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2,34 KM.

U proceduri je otvaranje humanitarnog telefona kod operatera Telekom Srpske.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: