Pomozite narodu Afrike
0

FOTO+VIDEO / Horor, glad, bolest i tračak nade u logoru "spasa"

Sarajevo-x.com
U najvećem izbjegličkom kampu na svijetu Dadaabu u Keniji boravi 400.000 ljudi. Oni umiru od gladi. Djeca su gladna i žedna. U jednom trenutku izgledaju poprilično dobro, a nakon toga padaju u nesvijest od dehidracije.

Više od 12 miliona stanovnika na rogu Afrike treba hitnu pomoć u hrani. U posljednja tri mjeseca u Somaliji je od gladi umrlo skoro 30.000 djece.

Bježeći od gladi hiljade somalskih izbjeglica svakodnevno pristižu u izbjeglički logor Dadaab u Keniji u blizini granice. Očajne somalske izbjeglice spas traže u kampu, međutim ni pomoć koju tamo dobijaju nije dovoljna. Kamp je izgrađen da primi 100.000 ljudi, no tamo sada boravi više od 400.000 odraslih i djece.

Mnoga djeca koja dolaze su ozbiljno pothranjena. Izmorena su, jer su provodila sedmice na putu ka granici i logoru spasa, a stariji su se gotovo pomirili sa crnom sudbinom.

Ljekari pokušavaju spasiti šestomjesečne bebe koje pate od proljeva i neprestano povraćaju. Samo tokom prošlog mjeseca umrlo je 29.000 djece, a mnogo koja su preživjela nikada se neće uspjeti izliječiti.

Aden Ibrahim je izgubio četverogodišnju kćerku Sarah.

"Trebala joj je pomoć. Dobili smo samo brašno i kukuruz, a te namirnice ne pomažu bolsnom djetetu", ispričao je očajni otac za CNN.

Za više od 12 miliona stanovnika na rogu Afrike, uključujući i gotovo polovinu stanovnika Somalije, potrebna je hitna pomoć u hrani. UN su proglasile pet zona gladi u Somaliji, uključujući i kampove za raseljene osobe u Mogadishu.

Glad je pogodila istočnu Afriku zbog nezapamćene suše.

Pomozite narodu Afrike

Crveni križ/krst u BiH organizovao je prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu Afrike.

Građani Bosne i Hercegovine, vladine institucije, privredni subjekti u mogućnosti su da daju svoj doprinos za pomoć ugroženom stanovništvu putem uplata na donatorski račun koji je otvoren u Volksbank BH d.d. Sarajevo broj: 140-101-00232857-56 sa naznakom "Za pomoć narodu Afrike" i pozivom na humanitarne telefone:

BH Telekom 090 291 032

cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2,10 KM

HT Mostar 092 890 830 cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2,34 KM.

U proceduri je otvaranje humanitarnog telefona kod operatera Telekom Srpske.