Svijet
0

Hongkonški kardinal optužuje Kinu da "vodi rat" protiv Katoličke crkve

FENA
kardinal Joseph Zen Ze-Kiun
kardinal Joseph Zen Ze-Kiun
Poglavar Katoličke crkve u Hongkongu optužio je u subotu Kinu da "vodi rat" protiv crkve postavljajući biskupa bez odobrenja Vatikana.

U intervjuu za BBC kardinal Joseph Zen Ze-Kiun kritizirao je jednostranu odluku Kineske patriotske katoličke crkve, donijetu sredinom prošle godine, da postavi tri biskupa bez papinog blagoslova.

"Ova tri nelegitimna postavljenja predstavljaju čin rata usmjeren protiv crkve. Oni (kineska vlada) vode rat. Njihova želja je da unište crkvu", rekao je Zen nakon posjete Rimu.

Kardinalovu izjavu odbacio je potpredsjednik Kineske patriotske katoličke crekve Liu Bajnijan, koji je saopćio da će Kina nastaviti s postavljenjima svojih biskupa.

Bez spominjanja imena kardinala, Liu je rekao da je Vatikan "zaveden" izjavama nekih ljudi, ali da one ne predstavljaju njegov zvaničan stav i da neće uticati na odnose Kina - Vatikan.

Narednih mjeseci se očekuje da će papa Benedikt XVI iznijeti svoj stav o postavljenjima biskupa u Kini, do kojih je došlo bez odobrenja Vatikana, prenijela je agencija DPA.

Vatikan i Peking nemaju diplomatske odnosa, a Kina ne priznaje autoritet Vatikana nad Katoličkom crkvom u zemlji.

U Kini ima oko 12 miliona katolika, od kojih dvije trećine ispovijeda vjeru u crkvama pod kontrolom vlade, dok ostali ostaju lojalni Vatikanu uprkos pritiscima kojima su, kako navode, povremeno izloženi.

Prema podacima iz Hongkonga, u Kini je 2004. godine bilo 120 biskupa, od kojih su 74 djelovala u crkvi koju podržava vlast u Pekingu.