Svijet
36

Hollywood podijeljen: Zvijezde u "ratu" zbog stavova o Gazi

Klix.ba
Zvijezde Hollywooda pokazale su da imaju oprečne stavove kada je u pitanju ratni konflikt u Gazi. Dok su jedni protiv Izraela, drugi su na njegovoj strani, te se međusobno optužuju za širenje mržnje.

Američki glumac Jon Voight javno je je osudio svoje kolege koje su kritikovale Izrael zbog napada na Gazu u magazinu "The Hollyywood Reporter". Voight se "obrušio" na Penelope Cruz i Javiera Bardema koji su napisali otvoreno pismo, a koje su objavili španski mediji, u kojem osuđuju izraelsku ofanzivu kao "genocid" tražeći primirje i okončanje blokade koja traje više od decenije.

Voight, koji je otac glumice Angeline Jolie, kazao je kako par Cruz i Bardem, koji su inače u braku, koriste svoju moć za širenje antisemitizma i da su prouzrokovali štetu. Optužio ih je da su ignoranti historije jevrejske države, te ih je podsjetio na UN-ov plan o podjeli iz 1947. godine koji su, kako kaže, Arapi odbili, i početak izraelskog rata za neovisnost, piše The Jerusalem Post.

Pobrojao je veliki broj bitaka nacije naglasivši da "kada se Izrael nije borio u velikim ratovima, onda se branio protiv terorističkih kampanja". Podcrtao je da je Izrael "Sinajski poluotok dao Egiptu u zamjenu za mir te da je to za Palestince trebao biti mirovni gest, ali da su oni "odlučili izabrati Hamas, terorističku organizaciju koja je počela ispaljivati hiljade raketa na njih".

"Zar Hamas nije kidnapovao, ubio tri mlada tinejdžera pa to proslavljao?", upitao je.

Potom se obrušio na Cruz i Bardem zbog, kako je rekao, pogrešnog korištenja slave u svrhu ogovaranja Izraela i kazao im da trebaju spustiti glave dolje i stidite se.

Voight je kazao kako svi oni koji su potpisali to pismo trebaju tražiti oproštaj od izraelskog naroda zbog "patnje kroz koju prolaze".

Cruz i Bardem još nisu dali komentar na ove optužbe, ali su dali izjave uz pismo kako i Palestinci i Izraelci zaslužuju sigurnost, mir i poštovanje.

Voghtovi stavovi dolaze sedam dana nakon što je prisustvovao proizraelskom mitingu u Las Vegasu gdje je okrivio predsjednika Baracka Obame i sekretara SAD-a Johna Kerryja što nisu podržali i stali uz Izrael, "kao što su rekli da rade".

"Umjesto da govore Hamasu da zaustavi lansiranje raketa u Izrael kojima su meta civili oni kažu Izraelu da prekine ubijati civile. Kakva lakrdija od pravde!", kazao je Voight.