|

Hollande upozorava da bi Le Pen mogla pobijediti na predsjedničkim izborima

Hollande upozorava da bi Le Pen mogla pobijediti na predsjedničkim izborima
0
F
FENA
6.3.2017. u 10:59
42
komentara
0

dijeljenja
Hollande upozorava da bi Le Pen mogla pobijediti na predsjedničkim izborima Foto: EPA
Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen mogla bi pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Francois Hollande, najavljujući da će učiniti "sve" što je u njegovoj moći kako bi to spriječio.
Ankete javnog mnijenja pokazuju da će Le Pen, čelnica Nacionalnog fronta, najvjerovatnije pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati 23. aprila.

Ankete, ipak, pokazuju da će ona nakon toga izgubiti u drugom, odlučujućem krugu izbora 7. maja ili od centriste Emmanuela Macrona ili od konzervativnog kandidata Francoisa Fillona.

Analitičari, međutim, upozoravaju da će ishod izbora biti ekstremno teško za predvidjeti jer je Fillonova predizborna kampanja u velikim problemima nakon optužbi da je plaćao svojoj supruzi iz javnih sredstava za izmišljeno radno mjesto u parlamentu.

"Postoji prijetnja" da Le Pen pobjedi na izborima, priznao je Hollande u komentarima objavljenim u francuskim dnevnim novinama Le Monde - u okviru intervjua za šest evropskih novina.

"Ekstremna desnica nikada nije kotirala tako visoko (u anketama) u više od 30 godina, ali se Francuska neće predati", izjavio je predsjednik.

Francuska je "svjesna da izbori od 23. aprila i 7. maja odrediti sudbinu ne samo naše zemlje nego i budućnost samog evropskog projekta", dodaje on.

Le Pen je obećala da će ukinuti euro kao francusku valutu ako bude izabrana i održat će referendum o članstvu zemlje u Evropskoj uniji.

Hollande, koji se borio s uporno visokom stopom nezaposlenosti tokom svog petogodišnjeg mandata i bilježi izuzetno nisku stopu popularnosti, odlučio je u prošloj godini da se ne kandiduje za drugi mandat.

Kazao je da je njegova "posljednja dužnost učiniti sve da osiguram da Francuska ne prihvati takav plan" koji bi izveo zemlju iz EU, prenosi AFP.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...