Svijet
1

Hollande sa 200 članova delegacije doputovao u posjetu Izraelu

Anadolija
Francois Hollande i Shimon Peres (Foto: AFP)
Francois Hollande i Shimon Peres (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Francois Hollande, zajedno sa sedam francuskih ministara i još 200 članova delegacije, doputovao je u prvu zvaničnu posjetu Izraelu, javlja novinar agencije Anadolija. 

Hollandea, koji je u Izrael doputovao nakon po drugi put neuspjelih pregovora u Ženevi između Irana i zemalja grupe P5 +1 koju čine SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka, na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu dočekao je predsjednik Izraela Shimon Peres i premijer Binyamin Netanyahu. 

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu, tokom ceremonije dočeka francuskog predsjednika, kazao je kako je Francuska istinski prijatelj Izraela. 

"Francuska, isto kao i Izrael, želi Bliski istok čiji će narodi živjeti u miru, sigurnosti i međusobnom poštovanju", kazao je on. 

Netanyahu je također iznio i pohvale na račun Francuske, u vezi sa stavom ove zemlje tokom pregovora u Ženevi. 

"Poštovani predsjedniče, zauzeli ste jasan i odlučan stav kada je u pitanju Sirija i nuklearno pitanje Irana. Ovo nije samo opasnost za Izrael, u isto vrijeme to je opasnost za Bliski istok, za Francusku, za Evropu, kao i za cijeli svijet", rekao je Netanyahu. 

U delegaciji zajedno sa Hollandeom, nalazio se i veliki broj francuskih novinara i poduzetnika. 

Francuski predsjednik će održati niz sastanaka i posjeta tokom boravka u Izraelu, nakon čega će posjetiti i Zapadnu Obalu.

Očekuje se da će Hollande posjetiti mezar bivšeg palestinskog lidera Yasera Arafata, te se sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.