|

Hollande sa 200 članova delegacije doputovao u posjetu Izraelu

Hollande sa 200 članova delegacije doputovao u posjetu Izraelu
1
A
Anadolija
17.11.2013. u 18:28
13
komentara
1

dijeljenja
Hollande sa 200 članova delegacije doputovao u posjetu Izraelu Francois Hollande i Shimon Peres (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Francois Hollande, zajedno sa sedam francuskih ministara i još 200 članova delegacije, doputovao je u prvu zvaničnu posjetu Izraelu, javlja novinar agencije Anadolija. 
Hollandea, koji je u Izrael doputovao nakon po drugi put neuspjelih pregovora u Ženevi između Irana i zemalja grupe P5 +1 koju čine SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka, na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu dočekao je predsjednik Izraela Shimon Peres i premijer Binyamin Netanyahu. 

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu, tokom ceremonije dočeka francuskog predsjednika, kazao je kako je Francuska istinski prijatelj Izraela. 

"Francuska, isto kao i Izrael, želi Bliski istok čiji će narodi živjeti u miru, sigurnosti i međusobnom poštovanju", kazao je on. 

Netanyahu je također iznio i pohvale na račun Francuske, u vezi sa stavom ove zemlje tokom pregovora u Ženevi. 

"Poštovani predsjedniče, zauzeli ste jasan i odlučan stav kada je u pitanju Sirija i nuklearno pitanje Irana. Ovo nije samo opasnost za Izrael, u isto vrijeme to je opasnost za Bliski istok, za Francusku, za Evropu, kao i za cijeli svijet", rekao je Netanyahu. 

U delegaciji zajedno sa Hollandeom, nalazio se i veliki broj francuskih novinara i poduzetnika. 

Francuski predsjednik će održati niz sastanaka i posjeta tokom boravka u Izraelu, nakon čega će posjetiti i Zapadnu Obalu.

Očekuje se da će Hollande posjetiti mezar bivšeg palestinskog lidera Yasera Arafata, te se sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom. 
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...