Charles Ingrao
0

Holbrooke bio zagovornik hapšenja haških optuženika

FENA
Richard Holbrooke bio je jedan od najenergičnijih zagovornika hapšenja glavnih haških optuženika na prostoru bivše Jugoslavije, izjavio je za Glas Amerike profesor historije na Univerzitetu Perdu u Indijani balkanolog Charles Ingrao.

Ingrao kaže da nije nikakva tajna da je Holbrooke dao takvo obećanje, naročito među visokim funkcionerima State Departmenta.

Holbrooke je obećao Karadžiću da neće biti uhapšen u julu 1996. kada je već uveliko znao da američki vojnici neće biti angažirani u gonjenju optuženika za ratne zločine.

Ovim obećanjem Holbrook je uspio nagovoriti Karadžića da napusti dalje političke ambicije u Republici Srpskoj, kaže Ingrao, i dodaje da će njegova grupa historičara početkom iduće godine objaviti opširan izvještaj o politici Pentagona prema pitanju hvatanja ratnih zločinaca na prostoru bivše Jugoslavije.

Prioritetan zadatak NATO-snaga bio je okončanje humanitarne krize u Bosni i Hercegovini, ističe Ingrao.

"Znali su da je njihova misija bila da razdvoje tri zaraćene strane i spriječe kako sukobe tako i humanitarnu katastrofu u Bosni i Hercegovini. Oni su smatrali da bi hvatanje haških optuženika nepotrebno dovelo u pitanje sigurnost američkih vojnika i da je to van njihovog mandata."

Međutim, američke mirovne snage bile su obavezne da reagiraju u slučaju susreta sa traženim ratnim zločincima, navodi Ingrao.

"Američke snage nisu ispunjavale obavezu da uhapse optuženike za ratne zločine ukoliko tokom svojih normalnih operacija stupe u kontakt s njima. Naprimjer, američka vojska nije ispunila ni najmanji dio svojih propisanih obaveza u vezi s Mladićem."

Ingrao ipak podsjeća da su američke mirovne snage počele da organiziraju hvatanje haških optuženika tokom 1997. godine, ali su se Karadžić i Mladić do tada već sklonili u Srbiju i Crnu Goru, tvrdi Ingrao.