Opasna prijetnja
27

Holanđani hapšenjima spriječili veći teroristički napad

Klix.ba
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Holandska policija je uhapsila sedmoricu muškaraca zbog navodnog planiranja većeg terorističkog napada korištenjem oružja i eksploziva, javlja BBC.

Policija je saopćila da su muškarci pokušali nabaviti kalašnjikove, ručne bombe i materijale za pravljenje bombi kako bi izveli teroristički napad. Uhapšeni muškarci su stari između 21 i 34 godine, a slobode su lišeni danas. Trojica su i ranije hapšena zbog pokušaja odlaska u inostranstvo kako bi se pridružili stranim militantima.

Tužitelji tvrde da je muškarac u centru grupe 34-godišnjak iračkog porijekla koji je osuđen 2017. godine zbog pokušaja odlaska u borbu za terorističku grupu IDIL.

Policija je obaviještena o zavjeri u aprilu ove godine, a obavještajne službe su rekle da je glavni osumnjičeni za metu želio izabrati veliki događaj u Holandiji gdje bi bilo mnogo žrtava.

Muškarci su uhapšeni u gradu Arnhemu i Weertu danas poslijepodne, a akciju su izveli antiteroristički timovi.

Tužitelji vjeruju da su osumnjičeni željeli izvršiti dva napada korištenjem bombi i oružja na određenom događaju, dok je planirano da automobil bomba eksplodira negdje drugo.

Uzbuna zbog prijetnje u Holandiji je trenutno na četvrtom od maksimalnih pet nivoa.