{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holandija: Ženama preporučeno da uklone implantate za grudi

F
11.1.2012. u 19:34
0
0
Holandija: Ženama preporučeno da uklone implantate za grudi
0
Holandija: Ženama preporučeno da uklone  implantate za grudi
Holandske zdravstvene vlasti preporučile su u srijedu ženama da uklone implantate za grudi kontroverzne francuske kompanije Poly Implant Prothese (PIP) zbog visokog rizika od njihovog pucanja.
Skandal s implantatima je izbio kada je francuska vlada u decembru savjetovala 30.000 žena koje su ugradile silikonske implantante francuske kompanije PIP da ih smjesta odstrane.

Afera je uslijedila nakon što je jedna Francuskinja dobila rak i umrla, a imala je ugrađene implantate kompanije PIP, podsjeća Reuters.

- Čak i ako ne dođe do napuknuća silikonskih implantata, najbolje rješenje bi bilo da se odstrane, saopćeno je iz holandskog ministarstva zdravlja.

Do kraja 2010. godine procijenjeno je da oko 1.000 žena u Holandiji ima ugrađene implantate francuske kompanije PIP.

Prije tri sedmice, ministarstvo je preporučilo ženama da odu na ljekarsku kontrolu, ali nisu savjetovali odstranjenje implantata.

- Postoji velika mogućnost da implantati napuknu ili da njihov sadržaj počne isticati u krvotok, a također nije jasno kakve bi zdravstvene tegobe oni mogli uzrokovati ako se duže vremena zadrže u tijelu, saopćila je holandska Asocijacija plastičnih hirurga.

Plastični hirurzi su rekli da za sada još uvijek nije poznato da li ovi silikonski implantati mogu uzrokovati rak dojke.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: