Svijet
2

Holandija: Strancima se zabranjuje služenje kanabisa

SRNA
Sudija u Holandiji podržao je novi zakon kojim se zabranjuje stranim turistima da ulaze u kafiće u kojima se služi kanabis.

Dok se lake droge tolerišu rastuća je zabrinutost zbog turista koji dolaze u ovu zemlju samo da bi konzumirali drogu i stranih dilera koji ilegalno prodaju drogu.

Zabrana će stupiti na snagu u tri južne provincije narednog mjeseca, a do kraja godine proširiće se na cijelu državu.

Grupa vlasnika kafića rekla je na okružnom sudu u Hagu da je ova zabrana diskriminatorska protiv stranaca, prenosi BBC.

Prema novom zakonu, holandski državljani moći će da ulaze u te kafiće pod uslovom da	imaju lična dokumenta ili možda novu "propusnicu za travu", o čemu se takođe razgovara.

U Holandiji ima oko 700 kafića. Uzgoj i prodaja lakih droga u kafićima je dozvoljena, iako nije legalna, a policija generalno toleriše posjedovanje do pet grama kanabisa.

Advokat vlasnika kafića rekao je da će odmah uložiti žalbu. 
Mihael Veling, portparol holandske Asocijacije maloprodaje kanabisa, takođe želi da uloži žalbu.

"To će me koštati 90 posto prihoda. To je veoma dobar razlog za svakoga da se usprotivi planu. To stavlja naše mušterije u tešku situaciju, jer zašto bi se registrovali da kupuju supstancu koja je još uvijek ilegalna", rekao je on.

Dopisnik BiBiSija kaže da se zabrani protivi gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Lan, jer trećina svih turista u gradu posjećuje kafiće radi kanabisa.

Ako vlasnici kafića izgube na sudu oni će slučaj prebaciti na Evropski sud za ljudska prava na osnovu toga da Holandija ne smije da diskriminiše ljude na osnovu toga gdje žive.

Najnoviji potez konzervativne vlade, koja je izabrana prije 18 mjeseci, je u sklopu oštrijeg pristupa ovom pitanju.

U oktobru jaki kanabis je reklasifikovan kao teška droga koja ima psihotički efekat na neke ljude.
Zbog ovoga su vlasnici kafića morali da uklone jače varijante kanabisa sa polica.