Svijet
77

Hofer: Referendum o napuštanju EU i u Austriji ako Turska bude primljena u EU

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kandidat krajnje desnice koji je osvojio drugo mjesto na austrijskim predsjedničkim izborima izjavio je u intervjuu objavljenom u subotu da bi, pod određenim uslovima, njegova zemlja mogla održati referendum o napuštanju Evropske unije.

Norbert Hofer iz Slobodarske stranke govorio je za italijanske novine Corriere della Sera nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda da ponovi majske predsjedničke izbore u kojima je tijesno poražen od suparnika iz stranke Zelenih Alexandera Van der Bellena.

Hofere je izjavio da će održavanje referenduma o austrijskom napuštanju EU biti imperativ ukoliko Turska bude primljena u blok ili ukoliko evropski ugovori budu promijenjeni kako bi se Bruxellesu dale veće ovlasti pred nacionalnim prijestonicama.

"Ukoliko se Turska pridruži Evropskoj uniji postojao bi legitiman razlog da se upita austrijski narod o svojoj spremnosti da ostane ili ne u takvom okruženju", izjavio je predsjednički kandidat.

Također, "promjena evropskih sporazuma u pravcu dodatnog smanjenja kompetencija država članica u Austriji bi automatski dovela do referenduma", dodao je Hofer, prtenosi dpa.