Budžetska disciplina
0

Hoće li problemi sa novcem Putina gurnuti u sukob sa Čečenijom i Kadirovom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čečenija je među osam entiteta pod kontrolom Moskve kojima je naređeno da smanje budžetske deficite ili se suoče s prekidom svojih subvencija, dok se rusko ministarstvo finansija bavi spiralnim troškovima rata u Ukrajini

Ruski list Kommersant izvijestio je da je nacrt vladine odluke o uravnoteženju knjiga izdan za teritorije uključujući kavkasku republiku. Njen vođa, Ramzan Kadirov, Putinov je lojalist, često nazivan "gospodarom rata", koji je rasporedio vlastite trupe, zvane Kadirovci, u Ukrajinu.

U januaru 2022., Kadirov je rekao da ruski dodaci u većinski muslimanskoj republici na čijem je čelu iznose ukupno 300 milijardi rubalja (3,4 milijarde dolara) godišnje i da bez njih: "Kunem se svemogućim Allahom, nećemo moći izdržati tri mjeseca - ne čak i mjesec dana."

No stručnjak za rusku ekonomiju rekao je Newsweeku da ministarstvo finansija zemlje šalje poruku da bunar bez dna više nije bez dna.

Ovaj potez uslijedio je nakon prošlomjesečnih izvještaja da bi Rusija mogla propustiti svoj cilj prihoda za 2024. i biti prisiljena povećati svoje poslovne poreze zbog naglo rastućih vojnih troškova i utjecaja zapadnih sankcija. Rusko ministarstvo finansija prilagodilo je svoj budžet tokom cijele godine s naglaskom na potporu vojno-industrijskom kompleksu za njegove ratne napore.

Ostale regije kojima je naređeno da smanje jaz između rashoda i prihoda, ili će se suočiti s rezovima subvencija, uključuju Ingušetiju i Dagestan na ruskom Kavkazu, kao i Tuvu, u južnom Sibiru, koja je dala mnogo vojnika za rat.

Navedeni su i teritoriji u Ukrajini za koje je Putin u septembru 2022. rekao da su pripojeni — Donjecka, Luganska, Hersonska i Zaporiška oblast, koje Moskva ne kontrolira u potpunosti.

Ministarstvo finansija reklo je novinama da je tih osam entiteta na meti jer su unatoč visokom udjelu federalnih subvencija potrošili prekoračenje za 40 posto u dvije od posljednje tri financijske godine.

Kommersant je izvijestio da je neizvjesno mogu li se "takvi 'teškaši' kao što su čelnici Čečenije i Dagestana lako natjerati da udovolje ovim zahtjevima".

Chris Weafer, glavni izvršni direktor strateškog konzultanta Macro-Advisory Ltd., rekao je da Kremlj šalje poruku raskalašnim regijama da je rusko ministarstvo finansija "cijele godine tuklo po stolu o potrebi provođenja discipline potrošnje u svim područjima proračun."

"Nekoliko regija uvijek je zastupalo stav da imaju poseban politički značaj, poput Dagestana i Čečenije, i oslanjale su se na Kremlj da blokira svaku kritiku ili radnje za rezanje subvencija iz vlade. Ovo je poruka za Kremlj jednako kao i za spomenute regije - ako želite budžetsku disciplinu, prestanite ovim regijama davati pokriće izuzeća od potrošnje. Dani lakog novca su prošli - bunar bez dna sada je više bez dna", rekao je za Newsweek .

Rekao je da su četiri pripojena teritorija dobila nalog da uravnoteže knjige kako bi se osiguralo da neće skliznuti u loše fiskalne navike i također pretpostaviti da se mogu promatrati kao posebni politički slučajevi uz potporu Kremlja u budućnosti.

Weafer, koji je izvještavao o ruskoj privredi od 1998., rekao je da je ovaj potez došao u pozadini nižih od očekivanih primitaka od poreza na naftu za prvih sedam mjeseci 2023., tokom kojih je ruski savezni proračun bio u "pravim problemima" u juču .

Deficit sredinom godine iznosio je 2,5 posto BDP-a, iako su od tada više izvozne cijene nafte, poboljšana naplata poreza i devalvacija valute doveli budžet unutar ciljanog deficita.

Kommersant i drugi ruski mediji rekli su da guverneri osam entiteta imaju rok do 18. decembra da potpišu obećanja o potrošnji koja uključuju detaljne izdatke za socijalne programe, koji će prihod biti prikupljen i ograničenja povećanja plaća zaposlenih u javnom sektoru vezana uz inflaciju.

"Ministar finansija (Anton Siluanov) imao je dovoljno neprospavanih noći ove godine i gura svaku priliku za budžetsku disciplinu u svim područjima", rekao je Weafer.