Svijet
31

Hoće li Kurdi dobiti entitet u državi po uzoru na BiH?

Klix.ba
Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je federalni region u područjima pod njihovom kontrolom na sjeveru Sirije. Oni na taj način, nakon pet godina rata u Siriji, žele "zacementirati" svoje teritorije i imati što bolji položaj u budućim pregovorima o političkom uređenju države Sirije.

Novinar AP-a Jon Gambrell napravio je stoga analizu država koje se sastoje od više federalnih regija, kako bi se stekao bolji uvid u to da li je to uopće dobar politički sistem.

On navodi da su neke zemlje sa federalnim uređenjem zaista polučile uspijeh, kao npr. Švicarska i SAD. Ipak, ističe da ima mnogo negativnih primjera kao što je političko uređenje Iraka nakon 2003. godine.

Kao primjer federalnog uređenja navodi i BiH gdje je rat izbio devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Federalno uređenje zemlje nametnuto je američkim rješenjem u Dejtonu koje je ujedno zaustavilo i rat. Država je podijeljena na dva entiteta i nijedna odluka ne može biti donesena bez saglasnosti sva tri naroda. Ali i nakon 20 godina od rata u BiH vlada veliko nepovjerenje među narodima", piše Gambrell.

Gambrell je razmatrao i federalno uređenje drugih zemalja: Kipra, Irske, Nigerije, Južnog Sudana, kao i palestinskih teritorija.