{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Historijsko izvinjenje Mitsubishija zbog korištenja američkih zatvorenika kao roblja

20.7.2015. u 08:43
10
5
Historijsko izvinjenje Mitsubishija zbog korištenja američkih zatvorenika kao roblja
10
Japanska korporacija Mitsubishi izrekla je historijsko izvinjenje jer je koristila američke zatvorenike kao prinudne radnike tokom Drugog svjetskog rata.
Foto: AFP
Foto: AFP
Izvršni direktor Hikaru Kimura izrazio je kajanje na ceremoniji u Los Angelesu što su zatvorenike stavljali u rudnike kojima je upravljala firma. Ovo je prvo ovakvo izvinjenje koje je ponudila japanska kompanija.

Jedan od dva preživjela bivša američka zatvorenika koji je bio prisiljen da radi u japanskom rudniku, prihvatio je izvinjenje.

"Ovo je veličanstven dan. Čekam na to 70 godina. Slušao sam pažljivo izjavu Kimura u kojo nudi izvinjenje i osjetio sam da je bila iskrena, ponizna i oslobađajuća. Nadam se da sada možemo nastaviti ka budućnosti i imati bolje razumijevanje, prijateljstvo i bliže veze s našim saveznikom Japanom", rekao je 94-godišnji James Murphy.

Porodice drugih zatvorenika bile su prisutne na ceremoniji koja je održana u Simon Wiesenthal centru. Mitsubishi djeluje nezavisno od japanske vlade koja je već dala formalno izvinjenje američkim zatvorenicima. Japanska vlada kazala je kako je ovo bitan gest na 70. godišnjicu rata koja se obilježava krajem augusta.

"Nadamo se da će i druge kompanije isto uraditi", rekao je rabin Abraham Cooper, saradnik Simon Wiesenthal centra.

Rudnike, koji su bili aktivni na četiri lokacije vodila je Mitsubishijeva prethodnica Mitsubishi Mining kompanija.Samo dvije osobe su doživjele ovo izvinjenje, a samo je Murphy bio dovoljno zdrav da doputuje u Los Angeles.

Pretpostavlja se da je blizu 500 Amerikanaca bilo prisiljeno na rad u rudnicima kod saveznika, dok su Filipinci, Korejci i Kinezi bili robovi u Japanu.
Vlada Japana ponudila je svoje izvinjenje prije pet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: