BiH
68

Rudari RMU "Abid Lolić" izašli iz jame

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rudari Rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” iz Han Bile, nakon što su u jami proveli skoro 24 sata, izašli su na površinu.

Njih 36 napustilo je jamu oko 21 sat i 30 minuta. Rudari su istakli da su zadovoljni zaključcima s današnjeg sastanka kojem je prisustvovao direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica, uprava rudnika te čelnik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Među zaključcima ovog sastanka je i to da je uprava RMU "Abid Lolić" zadužena da napravi elaborat o poslovanju, a očekuje se i da bude formiran tim koji će izvršiti revizuju ugovora sa firmom "Rudnik" iz Tuzle, s obzirom da radnici RMU "Abid Lolić" traže poništavanje tog ugovora.

Rudari su istakli da će trebati modifikovati prvi zaključak sa današnjeg sastanka te da će prihvatiti današnji dogovor nakon što im sutra budu pismeno date garancije od strane Sindikata rudara FBiH.

"Poslije skoro 24 sata pod zemljom fino je biti na zemlji. Teško je bilo dolje, ali uz podršku naših rudara, kolega i Sindikata, izdržali smo i borimo se za naša prava i firmu. Želimo kriminalce spustiti na zemlju i uskratiti im ono što su naumili. Dogovorili smo sa našim predstavnikom Sindikata da dopunimo prvi zahtjev, a ako se to ne dogovori vraćamo se u jamu i bit ćemo dolje dok se ne ispune naši zahtjevi. Izvođač radova iz Tuzle, koji je uništio našu firmu, više nam ne treba i više nikad neće ući u našu jamu", kazao je rudar Muhamed Burić.

Rudari su nakon izlaska iz jame prevezeni u lamparu gdje su razdužili svoju opremu. a tu su ih dočekale i njihove porodice.

Preostale smjene koje su trebale sići u jamu to neće uraditi, a u jami su ostali samo dežurni rudari zaduženi za održavanje jame.