{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rudari iz Bile ne odustaju od štrajka: Siti smo praznih obećanja

29.6.2015. u 13:48
100
38
Rudari iz Bile ne odustaju od štrajka: Siti smo praznih obećanja
100
Četrdeset rudara treće smjene Rudnika mrkog uglja Abid Lolić u Biloj kod Travnika ni nakon pregovora sa direktorom ne žele izaći iz jame u kojoj se nalaze od sinoć.
Direktor Eniz Horozović silazio je jutros u jamu i razgovarao sa rudarima koji su obustavili proizvodnju i od nadležnih traže ispunjenje zahtjeva i ostavke.

Sedam zahtjeva koje su rudari uputili upravi su: raskid ugovora sa izvođačem radova firmom Rudar iz Tuzle, rješavanje ugovora na neodređeno vrijeme za nove rudare, smjena Upravnog odbora na čelu sa predsjednikom Munirom Karićem, upoznavanje medija o novonastaloj situaciji, pozivanje finansijske policije u upravu kako bi ispitala poslovanje firme, isplata regresa po izdatim rješenjima od godišnjih odmora za 2014. i 2015. godinu te smjena upravnika i tehničkog direktora.

Rudari su u svom obraćanju javnosti istakli da uprkos većoj proizvodnji u protekla tri mjeseca imaju manje plate, te da su siti obećanja koja uprava ne ispunjava. Zahtjev za smjenu Upravog odbora su, kako navode, uputili još prošle sedmice.

Direktor Horozović je rekao da je u njegovoj i nadležnosti direkcije jedino isplata regresa, međutim rudari poručuju da ne prihvataju obećanje da će regresi biti isplaćeni do kraja godine jer im, kako kažu, stalno obećavaju uprazno.

Kako saznaje Klix.ba, FUP je već bio u direkciji ovog rudnika i izuzeo dokumentaciju, ali finansijska policija nije dolazila.

Rudari treće smjene RMU Abid Lolić, njih 40, nalaze se u jami na dubini od 400-500 metara. Dopremljena im je hrana i sanitetski materijal, dok njihove kolege iz prve i druge smjene ispred ulaza u rudnik razgovaraju sa čelnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: